Studenac preuzima lanac Decentia, čeka se zeleno svjetlo AZTN-a

Autor: Ana Blašković , 26. lipanj 2024. u 22:00
Predsjednik Uprave Studenca Michal Senczuk/Goran Stanzl/PIXSELL

Decentia je zagrebački trgovački lanac osnovan 2001. godine koji je lani ostvario prihod veći od 34 milijuna eura.

Studenac će preuzeti 36 trgovina zagrebačkog lanca Decentia nastavljajući širenje uključivanjem lokalnih i regionalnih trgovačkih lanaca u svoju mrežu, a transakcija je trenutno u procesu odobrenja Hrvatske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

U priopćenju tog trgovačkog lanca navodi se da će po završetku procesa Studenac ojačati svoju poziciju u kontinentalnoj Hrvatskoj, posebice u Zagrebu, gdje će biti dostupan kupcima na više od 130 lokacija.

Decentia je zagrebački trgovački lanac osnovan 2001. godine koji je lani ostvario prihod veći od 34 milijuna eura. Prosječna veličina prodajne površine trgovina je 110 četvornih metara.

Studenac time nastavlja razvijati strategiju organskog rasta, odnosno otvaranja vlastitih trgovina te preuzimanjem i uključivanjem maloprodajnih lanaca u svoju mrežu. Studenac je tako više nego utrostručio broj svojih trgovina od 2018. godine.

Do kraja 2023. tvrtka je upravljala s 1265 trgovina diljem Hrvatske i tako uspostavila snažnu prisutnost u lokalnim zajednicama, od urbanih središta, poput Zagreba i Splita, do ruralnih područja s nižom gustoćom naseljenosti, navodi se u priopćenju.

Lani je Studenac preuzeo Strahinjčicu, Špar trgovinu i La-vor i otvorio 116 novih trgovina najavljujući nove akvizicije, a prihodi su dosegnuli više od 659 milijuna eura.

Nedavno je, pozivajući se na poljske medije, Lider objavio da će Studenac, inače u vlasništvu fonda rizičnog kapitala Enterprise Investors, do kraja godine izaći na Zagrebačku i Varšavsku burzu.

Inicijalna javna ponuda navodno bi se trebala zaokružiti prije američkih predsjedničkih izbora početkom studenog. Za transakciju su već angažirane investicijske banke JP Morgan, Jefferies, Erste Bank i Santander Bank, objavio je poljski PAP Biznes. 

Komentirajte prvi

New Report

Close