Strateški plan: do 2020. za istraživanje i razvoj 1,5% BDP-a

Autor: Bernard Ivezić , 28. travanj 2013. u 22:00
FOTOLIA

Naše su perjanice u problemima i njih treba modernizirati, ali treba pronaći i industrije koje rade ili žele raditi inovacije, poručuju iz Ministarstva godpodarstva.

Hrvatska planira do 2020. udvostručiti ulaganja u istraživanja i razvoj sa 0,75 na 1,4 do 1,5 posto BDP-a, moglo se doznati na konferenciji Windays 13 Business u Umagu. Iako to službeno nitko iz Ministarstava gospodarstva i znanosti nije želio komentirati, da će to vjerojatno biti glavni cilj strategije inovacija, koja je još u izradi, moglo se zaključiti iz rasprave na okruglom stolu “Stvara li Hrvatska poduzetnike i zaposlenike budućnosti”. Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle (ENT), rekla je kako je važno da se strategija donese što prije te navela kako bi cilj mogao biti ulaganje u inovacije od tri posto BDP-a. Ispravio ju je Saša Zelenika, pomoćnik ministra znanosti, rekavši kako je realniji cilj 1,4 ili 1,5 posto BDP-a.

Prethodno je Ivo Radković, načelnik Sektora za industrijsku politiku u Ministarstvu gospodarstva, govorio o strategiji inovacija, objasnivši da će biti predstavljena za dva mjeseca. Detalje nije iznio, istaknuo je samo da je ona uvjet za povlačenje novca iz EU fondova. “Od 1990. Hrvatska je imala oko 120 razvojnih strategija, od kojih bi standarde EU zadovoljilo samo njih pet, a ni tih pet nije provedeno do kraja. Smisao ove strategije nije da bude još jedna u nizu, već da njezinom provedbom postignemo rezultate”, istaknuo je Radković. Hrvatskoj, ustvrdio je, nije poznat podatak koliko se stvarno izdvaja za inovacije i koliko se od tih ulaganja vraća u proračun. U Belgiji, naveo je, inovacijska agencija na svaki uloženi euro u istraživanje i razvoj generira 26 eura, od kojih dio odlazi u proračun.

Gordana Kovačević istaknula je da i privatni sektor mora preuzeti dio odgovornosti za niska ulaganja te da zato ENT želi pomoći znanjem i iskustvom. “Da bi inovacije funkcionirale, treba nam industrija, a većina nam je industrije u predstečajnim nagodbama”, upozorio je Vedran Kružić, pomoćnik ministra gospodarstva. “Naše su perjanice u problemima i njih trebamo modernizirati, ali trebamo pronaći i industrije koje rade ili žele raditi inovacije kako bismo ih poduprli da nam gospodarstvo može rasti”, smatra Kružić.

'Tražimo model koji funkcionira'

Saša Zelenika iz Ministarstva znanosti kaže da je problem što u Hrvatskoj danas ima vrlo malo velike industrije, odnosno da čak 92 posto subjekata čine mikrotvrtke s prosječno 1,2 zaposlena. “Većina tvrtki, ako i želi ulagati u istraživanja, to želi isključivo unutar vlastite tvrtke. Zato moramo pronaći model koji funkcionira i način da alociramo više sredstava za istraživanja i razvoj. Neki koraci se već čine, primjer su FER, JGL, Ericsson i Microsoft. Takvih primjera treba nam više”, zaključuje Zelenika.

Komentirajte prvi

New Report

Close