‘Štrajk strojovođa bez razloga i politikantski’

Autor: Poslovni dnevnik , 13. svibanj 2013. u 21:59
Darko Peričić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture

HŽ Infrastruktura (HŽI) do ulaska Hrvatske u EU nijednu tvrtku-kćer neće imati u svom vlasništvu, broj zaposlenih su smanjili bez klasičnih otkaza.

Štrajk koji su za srijedu najavili Sindikat strojovođa i Sindikat željezničara "zbog katastrofalna stanja u HŽ Putničkom prijevozu i HŽ Cargu" totalno je bez ikakva razloga i politikantski.

Ocijenio je to u ponedjeljak Darko Peričić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture, predstavljajući rezultate restrukturiranja. HŽ Infrastruktura (HŽI) do ulaska Hrvatske u EU nijednu tvrtku-kćer neće imati u svom vlasništvu, broj zaposlenih su smanjili bez klasičnih otkaza, a do kraja ove godine više neće otpuštati nego će još oko sto zaposlenih pokušati 'riješiti' uz poticajne mirovine. Iz svojih su nekretnina, rekao je Peričić, pokrili više od 300 milijuna kuna duga HŽ grupe iz posljednjih deset godina, a prve procjene poslovanja za 2012. pokazuju da bi HŽI mogao imati gubitak od oko 350 milijuna kuna kao rezultat 1,15 milijardi ukupnog prihoda i oko 1,5 milijardi kuna rashoda. Iznos za plaće srezali su sa 80 na 60 milijuna kuna. U ovoj godini predviđeno je smanjenje broja radnika za njih 1200, poticajnim mirovinama pokušat će riješiti i još oko sto radnika do kraja ove godine. Početkom 2012. u HŽI je bilo 6812 zaposlenih, a 1. svibnja ove godine 5552.

Komentirajte prvi

New Report

Close