Stožer ovog tjedna precizira novi okvir mjera, Beroš otkrio dobru vijest

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. prosinac 2020. u 13:02
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Govoreći o mogućem uvođenju novih mjera pred predstojeće blagdane, Božinović je naglasio kako je stožer oprezan s najavama i da će stožer precizirati detalje.

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je u ponedjeljak da će stožer ovog tjedna precizirati novi okvir epidemioloških mjera.

”Vode se intenzivni razgovori i promišlja se o svemu. Mi ćemo ovaj tjedan imati neke konkretnije odgovore i dogovore na pitanja što će se eventualno poduzeti kako bi se brojevi mogli početi spuštati. Tijekom tjedna ćemo izaći s preciznijim mjerama”, kazao je Božinović odgovarajući na pitanje kolika je mogućnost uvođenja propusnica.

Govoreći o mogućem uvođenju novih mjera pred predstojeće blagdane, Božinović je naglasio kako je stožer oprezan s najavama i da će stožer precizirati detalje kako bi nekoliko dana prije nego što istekne temeljna odluka, koja traje do 21. prosinca, mogla najaviti unaprijed kakav će biti okvir.

”Razumijem da svi žele predvidljivost poteza i zato jesmo u razgovorima. Moram naglasiti da su pojedine zemlje najavljivale da će u ovom razdoblju početi popuštati mjere, a onda su ih postrožili. Druge zemlje su najavile da će dodatno pooštriti mjere pa su ih odlučile popustiti”, kazao je.

Božinović je zamolio građane da se suzdrže od druženja, okupljanja i putovanja u posjete pogotovo tijekom predstojećih blagdana.

”Mi ćemo određeni okvir dati svjesni da ne postoji mjera ili odluka koja može nadomjestiti odluku svakog pojedinca da izostavi posjete i slavlja te druženja osoba iz više kućanstava. To jedino funkcionira i može pomoći da se zaraza uspori”, rekao je Božinović.

Beroš: Danas sedam manje hospitaliziranih nego jučer

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u ponedjeljak kako danas imamo sedam hospitaliziranih manje nego jučer, poželio je nastavak tog trenda, a govoreći o opterećenosti zdravstvenog sustava naveo je da su stacionarni kapaciteti opterećeni 76,58 posto, a respiratorski 57,32.

“Današnji je broj hospitaliziranih 2857, što je za sedam manje nego jučer. Samo je za željeti takve trendove ubuduće. Primljeno je danas bilo 258, a otpušteno 148 bolesnika” , rekao je ministar Beroš na sjednici Stožera civilne zaštite.

Iznio je brojke o opterećenosti zdravstvenog sustava, prema kojem su njihovi stacionarni kapaciteti opterećeni u opsegu 76,58 posto, a respiratorski kapaciteti od 57,32 posto.

“KBC Osijek ima ukupno 197 covid-19 pozitivnih bolesnika i 41 su na respiratoru. U Varaždinu imamo 268 od čega je 20 na respiratoru. U KBC-u Split imamo 206, od čega je 16 na respiratoru. U Klinici za infektivne bolesti, koja je već mjesecima popunjena gotovo kompletno, imamo 116 bolesnika od čega je 21 na respiratoru. U Dubravi 472 bolelsnika, od čega je 71 na respiratoru. U Čakovcu imaju 143 hospitalizirana i 14 bolesnika na respiratoru. U KBC-u Rijeka 144, 21 na respiratoru te u Sisku 82 bolesnika, 10 na respiratoru, i u Koprivnici 90 i 12 na respiratoru”, nabrajao je Beroš.

Dodao je kako je riječ o iznimno velikim brojevima koji opterećuju sustav, no ističe kako su jutros na sastanku ekspertne skupine Ministarstva zdravstva izneseni optimistični i dobri pokazatelji.

“Broj hospitalizacija je smanjen za 27 posto u odnosu na isti period prošle godine, odnosno broj ambulantnih pregleda je smanjen za 37 posto. To su brojke koje su neusporedive sa proljetošnjim, kada smo bili u zatvaranju zdravstvenog sustava, i ukazuju našu orijentaciju prema tome da centraliziramo liječenje covid-19 pozitivnih bolesnika te na taj način čim duže omogućujemo pružanje uobičajene zdravstvene zaštite svim drugim bolesnicima. Ovi podaci od jutros doista ohrabruju. Ukazuju na činjenicu da se i ostala zdravstvena zaštita pruža na određeni način”, naglasio je Beroš.

Predstavio je brojke udjela hospitaliziranih bolesnika u ukupnom broju slučajeva u 35. tjednu od 19. do 25. listopada u usporedbi s proteklim tjednom, pri čemu je udio hospitaliziranih porastao sa 7,6 na 9,1 posto.

Usporedio je i brojke u odnosu 35. na 42. tjedan epidemije, pri čemu su brojke slučajeva na respiratoru u porastu s 0,5 na 0,8 posto. Udio smrtnih slučajeva također je narastao s 0,7 na 1,8 posto.

“To su trendovi koji ukazuju ne nužno na težinu bolesti, nego na sve ostale okolnosti koje su u vezi s covid-19 pozitivnim bolesnicima”, dodao je Beroš.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close