Stožer otkrio nove informacije: Imamo 39 novozaraženih, od jučer preminulo osam bolesnika

Autor: Poslovni.hr , 19. travanj 2020. u 14:07
Foto: Pool

Zadarski županijski Stožer civilne zaštite imenovao je tim za provedbu pojačane kontrole na suzbijanju epidemije koronavirusa u domovima iz sustava socijalne skrbi

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je u posljednja 24 sata u Hrvatskoj zabilježeno 38 novooboljelih. Ukupo Hrvatska ima 1871 zaraženih. Preminulo je još osam bolesnika. Svi preminuli imali su teške i kronične bolesti. Na respiratoru je trenutno 23 pacijenata. Oporavljeno je 709 osoba.

– Koronavirus i dalje je veliki izazov, naglasio je ministar. Najavio je i uvođenje dodatnih mjera u zdravstvenom sustavu.

Jutros je sletio zrakoplov iz Šangaja za 70 tona zaštitne opreme.

Krunoslav Capak rekao je kako je situacija u domovima za starije relativno mirna. Ima nekoliko slučajeva, ali stvari su pod kontrolom.

Alemka Markotić istaknula je kako je ponosna na svoj tim koji je izolirao virus u klinici dr. Fran Mihaljević. Oni su, kako kaže Markotić, i mjesec dana prije prvog slučaja imali gotov test, i zbog toga je Hrvatska trenutno u dobroj situaciji. Izolacija virusa može pomoći u daljnjoj dijagnostici vezanoj uz virus, radi se o uistinu velikoj stvari, rekla je Markotić. Najavila je i serološka testiranja koja će otkriti one koji su bez simptoma preboljeli virus.

Markotić je rekla da za sada nema dokaza da je koronavirus nastao u nekom laboratoriju, kako neki nagađaju. Ovakvih pandemija bilo je i ranije, a kreirala ih je priroda, naglasila je Markotić.

O mjerama popuštanja ministar Božinović kaže kako će one biti vrlo oprezne i promišljene, a primjenjivat će se korak po korak. Hrvatska čini sve da se ovakvi rezultati održe što više, kako bi se segmenti gospodarstva mogli postepeno oporavljati. Posebno je zahvalio i građanima koji se drže restrikcija.

Zadarski županijski Stožer civilne zaštite imenovao je tim za provedbu pojačane kontrole na suzbijanju epidemije koronavirusa u domovima iz sustava socijalne skrbi, koji će u nedjelju obaviti kontrolu u tri ustanove za smještaj starijih i nemoćnih.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close