Što donosi Plan za industrijsku tranziciju Panonske Hrvatske

Autor: Suzana Varošanec , 26. ožujak 2021. u 15:06
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Plan za industrijsku tranziciju Panonske Hrvatske pilot je inicijativa navedenog resora kojom se želi, navode, ojačati konkurentnost Panonske regije, kroz izradu strateškog okvira za razvoj regionalnog gospodarstva.

Za Panonsku Hrvatsku, regiju koja je u cijelosti pogođena nezaposlenošću i siromaštvom, padom stanovništva i iseljavanjem, posebno u manjim i udaljenijim mjestima, kreće izrada jednog važnog dokumenta koji bi negativne trendove po mišnjemu Vlade trebao preokrenuti. Posrijedi je Plan za industrijsku tranziciju Panonske Hrvatske, kroz sljedećih 6 mjeseci trebao bi ugledati svjetlo dana, a ambiciozne ciljeve te izradu plana u kratkom roku najavila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, nakon današnje sjednice na kojoj su nazočili predstavnici Svjetske banke te župani iz osam županija Panonske regije.

Plan za industrijsku tranziciju Panonske Hrvatske pilot je inicijativa navedenog resora kojom se želi, navode, ojačati konkurentnost Panonske regije, kroz izradu strateškog okvira za razvoj regionalnog gospodarstva. Plan je usredotočen na 5 prioritetnih industrija. Uz poljoprivredno-prehrambenu, drvno-prerađivačku te metaloprerađivačku i strojarsku industriju, planom su obuhvaćene još i informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) te turizam.

„Panonska Hrvatska ima potencijal za jačanje regionalne konkurentnosti kroz privlačenje stranih investicija, podršku razvoju malih i srednjih poduzetnika i modernizaciju proizvodnje. Ovo nam je prilika za strukturne promjene u gospodarstvu Panonske Hrvatske i rješavanje problema strukturne nezaposlenosti. Ulaganjem u istraživanje i razvoj, zelenu i digitalnu tranziciju gospodarstva, turističku valorizaciju prirodne i kulturne baštine, razvoj pametnih vještina, može se postići gospodarski oporavak i ravnomjeran razvoj ove regije”, izjavila je Tramišak.

Kako iz navedenog resora navode, cilj je poticanje novih ulaganja u privatnom sektoru, povećanje zaposlenosti te poboljšanje životnih uvjeta u ovoj hrvatskoj regiji koja čini 40 % ukupnog teritorija Hrvatske i obuhvaća gotovo 1/3 ukupnog stanovništva Hrvatske. Čak 4 od 10 najvećih hrvatskih gradova nalazi se upravo u Panonskoj regiji.

“Cilj uspostave Koordinacijskog vijeća Panonske Hrvatske je olakšati suradnju 8 županija u njihovim nastojanjima da odgovore na zajedničke potrebe ove regije. Udružujući resurse moći će kroz zajedničke aktivnosti ostvariti veće razvojne pomake”, navode iz resora regionalnoga razvoja i fondova EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close