Splitski poduzetnik i vlasnik poznatog brenda tajanstveni je novi ulagač u Borovo

Autor: Marija Brnić , 01. srpanj 2024. u 06:02
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Natječajem Borova iz travnja, kojim se snimao interes tržišta, tražilo se izrijekom strateškog partnera koji bi dokapitalizirao tvrtku i sudjelovao u provođenju plana restrukturiranja koji se radi u tvrtki.

Prije mjesec dana, kada je završen natječaj kojim je uprava Borova tražila potencijalne strateške partnere, potvrđeno je da je zaprimljena jedna ponuda, no predsjednica uprave Gordana Odor nije otkrivala ime potencijalnog partnera.

Pojašnjenje je bilo da je s potencijalnim ulagačem zaključen ugovor o povjerljivosti informacija, a isti odgovor dao je i većinski vlasnik Borova, CERP. Tog stava drže se i dalje, jer je takav zahtjev o čuvanju identiteta imao i investitor koji, kako se doznaje, trenutno provodi dubinsko snimanje vukovarske tvrtke.

No, u lokalnim dalmatinskim medijima procurila je informacija, koju do sada nitko nije demantirao, da je za Borovo zainteresiran splitski poduzetnik Stipe Latković.

Vijest je prošla ispod radara, što je zanimljivo, jer je Latković posljednjih godinu-dvije bio u žiži zbog rušenja bespravne gradnje u uvali Vruje i veza s aktualnim predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem. Manje je poznato da Latković u svom poslovnom portfelju ima i proizvodnju obuće.

Riječ je o mnogima znanom brendu Dr.Luigi, medicinskoj obući koju se distribuira kroz ljekarne i to ne samo u Hrvatskoj. Na web stranicama tvrtke navodi se kako su dostupni u čak 56 zemalja, u gotovo tisuću gradova i 60 tisuća ljekarni.

Osim na području Europske unije, tvrtka je dobila potrebne certifikate i za Rusiju, Ukrajinu i Bjelorusiju, a osim kroz ljekarne distribuiraju se i kroz trgovine ortopedskim pomagalima. Dr Luigi je u vlasništvu Splićanka-trgovine, jedne od Latkovićevih tvrtki vezanih uz ovu proizvodnju, koja se odvija u Šestanovcu.

No, Dr Luigi je jedina od tvrtki koja ostvaruje značajne prihode u poslovanju, a ujedno je i najsnažnija u njegovom portfelju, iako je primarno prepoznat kao građevinski poduzetnik s tvrtkom Point. No, Dr Luigi ostvaruje dvostruko veće prihode od Pointa. Lani je tako uprihodio ukupno šest milijuna eura i to uglavnom na stranim tržištima (više od 4 milijuna eura).

Borovo, na čelu s direktoricom Gordanom Odor, lani uprihodilo više od 12 milijuna eura, dvostruko više nego Latkovićev Dr Luigi/D. Javorović/PIXSELL

Sporenje s općinom
Ta tvrtka ima i najveći broj zaposlenih, njih 55, a ostvaruje i najveću dobit u odnosu na sve ostale, lani je nakon oporezivanja bila na razini od 1,4 milijuna eura. Tvrtka Point, u kojoj je Latković suvlasnik s partnerom Vickom Čikešom, u 2023. bilježi blagi rast prihoda, koji su dosegli četiri milijuna eura, a poslovnu godinu je zaključila s manjim gubitkom.

S 50-ak zaposlenih angažirana je uglavnom na poslovima gradnje i održavanja prometne infrastrukture na području Splita, gradnje igrališta i slično. Druge tvrtke imaju skromnije prihode, ali i gubitke koji prelaze kapital, te manji broj zaposlenih.

Kad je o proizvodnji obuće riječ, ona se od polovice 1990-ih odvija u Šestanovcu. Na lokalnoj razini Latković također je poznat ne samo kao poslodavac, nego i po dva desetljeća sudskog sporenja s tom općinom oko nekretnine u kojoj posluje njegova tvrtka.

Prošle jeseni Općina je dobila pravomoćnu presudu u dugom postupku oko zgrade, koju je inače Latkovićeva Splićanka preuzela kupujući šestanovačku Obuću u stečaju, a za koju je Općina uspjela dokazati da ona nije bila dio stečajne mase.

Takav rasplet mogao bi imati i veze s interesom za vukovarskog obućara, s kojim inače Latković ima već godinama suradnju u proizvodnji medicinskih papuča. No, hoće li on biti i kandidat za eventualno preuzimanje tvrtke, još je rano nagađati.

Tvrtka koja je među zadnjima prošla pretvorbu nije se do sada ozbiljnije razmatrala za privatizaciju, uglavnom zbog složenih imovinsko-pravnih odnosa oko vrijedne imovine koju je imala upisanu, ali i bez koje je ostala u zemljama bivše države nakon njezinog raspada.

Iako je godinama poslovala s gubitkom, a i prošlu je godinu završila s minusom od 1,4 milijuna eura, odnos kapitala i obveza još uvijek je pozitivan, a stabilnost tvrtki pruža i država osiguranjem kredita od šet milijuna eura te odgodom njegove otplate. U prošloj godini Borovo je uprihodilo više od 12 milijuna eura, dakle dvostruko više nego Latkovićev Dr Luigi, ali ima i deseterostruko više zaposlenika (oko 500).

Opterećena imovina

Tvrtka je među zadnjima prošla pretvorbu i dosad se nije ozbiljnije razmatrala za privatizaciju, uglavnom zbog složenih imovinsko-pravnih odnosa.

Strateški partner
Svojedobno je, u vrijeme kada je za gospodarstvo u Vladi odgovorna bila Martina Dalić, interes za Borovo iskazivala Bata, veliki proizvođač obuće čijom zaslugom je u Vukovaru prije još 93 godine i pokrenuta proizvodnja obuće, no utvrdili su da bi to za njih bio prevelik zalogaj.

Hoće li to zaključiti i iskusni, 85-godišnji splitski poduzetnik Latković nakon dubinskog snimanja Borova, bit će poznato već po reakciji CERP-a, koji bi kao predstavnik vlasnika Republike Hrvatske trebao pokrenuti proceduru za eventualnu daljnju fazu.

To, pak, pretpostavlja procjenu vrijednosti kompanije i utvrđivanje uvjeta ulaska u vlasničku strukturu, te potom raspisivanje javnog natječaja. Znajući procedure koje takvi procesi podrazumijevaju, eventualno pokretanje privatizacije može se realno očekivati tek početkom 2025.

Natječajem Borova iz travnja, kojim se snimao interes tržišta, tražilo se izrijekom strateškog partnera koji bi dokapitalizirao tvrtku i sudjelovao u provođenju plana restrukturiranja koji se radi u tvrtki. Ne bude li Latkovićev odgovor pozitivan, u Borovu će se nastaviti s programom restrukturiranja bez strateškog partnera.

Komentirajte prvi

New Report

Close