Stečajni dužnik: Mađari nisu proveli postupak javne ponude dioničarima

Autor: Suzana Varošanec , 23. svibanj 2021. u 22:00
Jelsa d.d. iza sebe ima predstečajnu nagodbu/MIROSLAV LELAS/PIXSELL

Razlozi utuženja su, kaže odvjetnik zagrebačkog Aquamarinea u stečaju, i što novi većinski vlasnik nije imao pravo glasa.

Zagrebački dužnik Aquamarine u stečaju, slijedom činjenice da mu je jedina imovina paket dionica u hotelskoj tvrtki Jelsa, kroz pravničku inicijativu koju će trebati riješiti naše trgovačko sudstvo, u svom stečaju skreće pozornost na njena novog vlasnika – Eurobridge Medical Innovation Kft.

Kao i prethodni i novi vlasnik je iz Mađarske (bivši vlasnik stečajnog dužnika isto je mađarski Dalmacia Holiday), a isto je i s razlučnim vjerovnikom koji ima zalog nad većinom dionica dužnika: nakon RBA iz Budimpešte (predlagatelj otvaranja ovog stečaja zbog tražbine od 267 milijuna kuna) to je mađarski Bohemian Financing Zartkoruen Mukudo Reszvenytarsasak kojem su ustupljena razlučna prava.

Radi zaštite žiga

Kako bilo, najnovije aktivnosti Aquamarinea na čelu sa stečajnom upraviteljicom Nadom Reljić imenovanom sredinom 2020., fokusirane su na tužbeni zahtjev u kojem kao manjinski dioničar dužnik traži, u cilju zaštite prava, utvrđenje ništetnosti, tj. pobijanje odluka se nedavne skupštine dioničara Jelse.

Na njoj je razmatrano poslovanje u 2019., prvi put u nazočnosti i očito s aktivnom ulogom novog većinskog vlasnika, što je vidljivo iz iniciranih protuprijedloga odluka s njegove strane, također izglasanih. Jelsa iza sebe ima s kraja 2017. sklopljenu predstečajnu nagodbu, a vlasnik je i upravlja hotelom Hvar i apartmanskim naseljem Fontana u Jelsi na Hvaru.

Poslovanje vodi novi predsjednik Uprave Milos Milicsevics, imenovan krajem 2020. Prema međuizvještaju poslovodstva, u 2020. imala je blizu 14 milijuna kuna prihoda, s padom od oko 55% u odnosu na 2019. zbog korone i oko 3,6 milijuna kuna gubitka. Kako proizlazi iz objave na Zagrebačkoj burzi, manjinski dioničar tužbom napada čak 13 odluka usvojenih na skupštini Jelse 21. ožujka.

Među onima koje ulaze u fazu sudskog preispitivanja, s prvim korakom kroz još neodržano pripremno ročište, su odluke izglasane prema prijedlogu dnevnog reda.

To se odnosi i na odluke da se dobit nešto veću od milijun kuna iz 2019. rasporedi u zadržanu dobit, zatim glede pokretanja postupaka radi zaštite žigova Jelsa Resort, Jelsa Hoteli i Hotel Hvar, ali i da se prethodnom predsjedniku Uprave Laszlu Attili Kerekesu ne daje razrješnica kojom se odobrava njegov rad u 2019.

S druge strane, temeljem protuprijedloga novog vlasnika izglasane su odluke koje se tiču davanja razrješnice članovima Nadzornog odbora te oko imenovanja novih nadzornika. Aquamarine u stečaju ima oko 12% dionica Jelse, a skupština koja mu je sporna održana je bez njega.

Na upit koji su razlozi utuženja, odvjetnik Domagoj Olujić, angažiran u predmetu uime Aquamarinea, navodi da “novi većinski vlasnik nije imao pravo glasa”. Kako pojašnjava, nije proveden postupak javne ponude dioničarima što se, tvrdi, prema Zakonu o preuzimanju dioničkih društava traži. Riječ je o proceduri koja je po njemu trebala biti nakon prijenosa udjela s prethodnog vlasnika Adriatic Islands Group na Eurobridge Medical Innovation Kft.

Inače, prethodni je vlasnik izgleda u vlasništvu dvojice mađarskih poduzetnika, Tamasa Vitezyja i Laszla Attile Kerekesa, bivših dionika kroz funkcije u Upravi i NO-u Jelse, a moguće i da postoji veza s novim vlasnikom.

Tražbine 376 milijuna kuna

Jelsa je u ožujku obavijestila preko Burze da je od SKDD-a zaprimila prijavu o promjeni inicijalnog inozemnog ulagatelja tako da je Eurobridge stekao 6.118.558 dionica Jelse, svaka po 10 kuna, što je 81,99% temeljnog kapitala tvrtke. Temeljni kapital   od 74,6 milijuna kuna podijeljen je na 7.462.031 dionica po 10 kn nominale, a ukupno je 1.343.473 dionica na ZSE, od čega se 1.231.494 odnosi na Aquamarine.

rema upraviteljici, ne očekuje se uskoro završetak stečaja jer se godinama vode tužbe za ovrhu na dionicama. Skupština vjerovnika još nije donijela procijenjenu vrijednost dionica, odnosno to se najavljivalo nakon glavne skupštine Jelse. U izvješću dostupnom javnosti navode se prijavljene te priznate tražbine za II. viši isplatni red koje iznose 376 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close