Seosko imanje Stari Dud donosi doživljaj istinskog sela

Autor: Poslovni.hr , 07. svibanj 2014. u 09:48
Seosko imanje Stari Dud

Pedeset kilometara od Zagreba, i isto toliko od Karlovca i Siska, na granici između Banije i Korduna, na cesti prema Topuskom, među pitomim brežuljcima okruženim šumarcima i potocima, smjestilo se malo seoce Golinja, a u selu seosko imanje „Stari Dud“.

Poslovni dnevnik kreće u potragu za najboljim seoskim gospodarstvom u sklopu trećeg izdanja Gastrofeja. Ono što ovogodišnje natjecanje čini posebnim je činjenica da krećemo u potragu za najboljim hrvatskim seoskim domaćinstvom – ugostiteljskim i ruralnim ambijentom koji zadovoljava sve odrednice poslovnog i gastronomskog utočišta.

Natječaj se organizira u svrhu promocije seoskih gospodarstava u Hrvatskoj, te će se kroz tromjesečnu intenzivnu kampanju na svim platformama Poslovnog dnevnika, 24sata i Večernjeg lista upoznati javnost s pozicijom i gastro ponudom seoskih gospodarstva u Hrvatskoj. Gospodarstva se besplatno prijavljuju za sudjelovanje ovdje.

Seoska gospodarstva se prijavljuju na natječaj kroz niže objavljeni formular gdje moraju ispuniti obrazac. Sljedeći uvjeti moraju biti zadovoljeni: gastro ponuda,dodatni sadržaji, kvaliteta usluge i kategorizacija, glasovi čitatelja, prihvatno mjesto PBZ carda (American express).

Prijave seoskih gospodarstava traju u periodu od 31.03. do 01.09.2014. Gospodarstva se besplatno prijavljuju za sudjelovanje ovdje.

Stari Dud

Pedeset kilometara od Zagreba, i isto toliko od Karlovca i Siska, na granici između Banije i Korduna, na cesti prema Topuskom, među pitomim brežuljcima okruženim šumarcima i potocima, smjestilo se malo seoce Golinja, a u selu seosko imanje „Stari Dud“. Naziv je dobilo po starom stablu ispod čije krošnje se davnih dana savilo prvo ognjište toga sela.

Imanje se prostire na preko 100 jutara, i na njemu se na jednom mjestu može pronaći sve ono što je nekada krasilo svako bolje seljačko gospodarstvo: brojne šljivike i vinograde, nepregledne livade i pašnjake, izvore i šumske staze, miris sjena. Na gospodarstvu uzgajaju krave i ovce. Na vlastitoj ergeli drže rasne konje.

Obiteljska priča

„Stari Dud“ je nastao na temeljima sada već napuštenog sela u kojem žive još samo dva starosjedioca. „Otac“ obitelji Mraović napušta gradsku vrevu rodnoga Zagreba i svakodnevni stres dobro plaćenog poduzetnika, te se odlučuje posvetiti novom izazovu – poljoprivredi. Zajedno sa svojom suprugom te sinovima kreće u mini avanturu osmišljavanja ideje pitoresknog imanja kao iz stare bajke te pretvaranja te ideje u stvarnost, opisuju iz Starog Duda.

Gastronomska ponuda

Okrupnjavanjem nekoliko napuštenih gospodarstava te restauriranjem više starih drvenih kuća, formira se naselje koje sačinjavaju lovačka kuća sa vinsko-rakijskim podrumom ispred koje se ocrtava ognjište domaćinstva, apartmani i mini hotel namješteni u autohtonom stilu, nekoliko kuća za stanovanje, mini zoološki vrt za domaće životinje te gospodarske zgrade i objekti.

U posebnoj kućici smjestio se i etno shop u gdje nude ono što na imanju sami proizvode: od domaćeg ovčjeg sira, suhe slanine, kobasice i čvaraka, pa do prirodnog jabučnog soka, džemova, vina i ljute šljivovice.  

Bakina kuhinja

Seoski ambijent „Lovačke kuće“ pravo je mjesto za nezaboravni gastronomski doživljaj. Sve namirnice (meso, voće i povrće) uzgojene su na imanju. Izbor jela nije prevelik, odabir menija mijenja se sa svakim godišnjim dobom, ali su zato porcije velike, a kuharsko znanje i iskustvo kuharice, tete Ljubice golemo i nadaleko čuveno.

Vlasnici su mislili i na obitelji s malom djecom. Za njih je, za potrebe objedovanja, preuređena stara kukuruzana, iz koje će majke bezbrižno moći pratiti igru svojih najdražih mališana u našem dječjem „parkiću“, a očevi, naslonjeni na stari bunar preuređen u šank, nadgledati pripremu onoga što se sprema za vašu trpezu. Uz taj obiteljski kutak smještena je i mala štalica preuređena u pečenjaru gdje istovremeno gore „4 vatre“, pretvarajući meso sa roštilja, pod pekom, sa ražnja ili u kotlu u slasne užitke od janjetine, teletine, svinjetine, guske ili divljači.

Organizacija proslava

Za veća društva ili posebne prigode, možete se izdvojiti u prostorije vinsko-rakijskog podruma, te uz tamburaše i glasno pjevanje veseliti se do ranih jutarnjih sati.
Kao nadopuna podrumu, tu je i slamom pokrivena sjenica, gdje se na drvenim klupama može smjestiti oveće društvo, te u hladovini uživati u pogledu na blage brežuljke okićene voćnjacima i vinogradima. Neprocjenjivo i idealno za team bulidinge, jednako kao i za obiteljska druženja.

Više o seoskom imanju Stari Dud, saznajte ovdje

Komentirajte prvi

New Report

Close