Sporazum AZTN – DORH: Zlouporabe u poslovanju pod jačim povećalom

Autor: Marija Brnić , 13. lipanj 2024. u 22:00
Sporazum je predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Mirta Kapural potpisala s novim čelnikom DORH-a Ivanom Turudićem/D. Puklavec/PIXSELL

U fokusu zabranjeni sporazumi između ponuditelja u postupcima javne nabave.

Naći se pod povećalom AZTN-a, koja se bori protiv kartela, monopola i zlouporaba povjerenja u poslovanju, ni do sada nije bilo jednostavno, jer su slijedile istrage i financijske kazne. Sada se taj nadzor još više pojačava, na što ukazuje potpisivanje sporazuma o suradnji AZTN-a s DORH-om.

Sporazum koji je predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Mirta Kapural potpisala s novim čelnim čovjekom DORH-a Ivanom Turudićem pripreman je i prije njegovog nedavnog preuzimanja dužnosti. Među ostalim, ta suradnja je i preporuka Hrvatskoj u okviru pregovora za članstvo u OECD-u.

Sporazume o suradnji AZTN je protekle dvije godine zaključio i s HAKOM-om, AEM-om, HERA-om, HANFA-om i DOKOM-om. U slučaju DORH-a, fokus će, ističu u AZTN-u, biti stavljen na zabranjene sporazume između ponuditelja u postupcima javne nabave, na kojima se dotiču nadležnosti AZTN-a i DORH-a.

Takvi sporazumi predstavljaju povredu po Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja, ali ujedno i kazneno djelo prema Kaznenom zakonu. Konkretno, u članku 254. Kaznenog zakona utvrđeno je da se za zlouporabe u postupku javne nabave onoga tko stavi ponudu utemeljenu na zabranjenom dogovoru kažnjava zatvorom od šest mjeseci do 5 godina, a ako je time pribavljena znatna imovinska korist ili prouzročena znatna šteta, kazna je stroža, od jedne do 10 godina. No, “zviždača” koji spriječi da naručitelj prihvati takvu ponudu može biti i oslobođen kazni.

“Ova vrsta zabranjenih sporazuma u javnoj nabavi predstavlja tešku povredu prava tržišnog natjecanja i nanose najveću štetu gospodarstvu, te su zato prioritet AZTN-a”.

Prvu kaznu za ovu povredu AZTN je izrekao 2022. u predmetu Agro-Vir, Agrodalm, Diljexport i Marino-Lučko. Ukazuju i da je uloga državnog odvjetnika u postupcima iz tržišnog natjecanja važna i stoga što on odlučuje hoće li ili ne pokrenuti kazneni postupak ili, primjerice, predložiti sudu ublažavanje sankcije za “pokajnika” koji je pomogao u otkrivanju kartela.

A suradnja je i dosad bila dobra, DORH je u nekoliko predmeta dostavio informacije o mogućem narušavanju tržišnog natjecanja AZTN-u koji ima i zakonsku obvezu ‘alarmiranja’ ako prilikom nenajavljenih pretraga pronađu predmete koji upućuju na počinjenje kaznenog djela.

Jačanju suradnje trebalo bi pridonijeti i suradnja na organiziranju edukacije iz područja prava tržišnog natjecanja za DORH. Za poduzetnike je glavna poruka uspostave tješnje suradnje da će institucije snažno raditi na otkrivanju, suzbijanju i sankcioniranju zabranjenih sporazuma.

Komentirajte prvi

New Report

Close