Smanjuje se broj blokada računa firmama, ali ne i građanima

Autor: Suzana Varošanec , 26. kolovoz 2013. u 12:33
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Za razliku od poslovnog sektora, problem blokada računa građana u srpnju je porastao za 3 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Smanjuje se broj blokada računa poslovnih subjekata, a raste boj građana čiji računi završavaju u blokadi. Tako je zbog neizvršenih osnova za plaćanje, 31. srpnja ove godine, bilo blokirano 61.485 poslovnih subjekata, što je za 4,9 posto manje u odnosu na lipanj ove godine.

Podatak je to iz najnovije informacije Financijske agencije kojim se potvrđuje trend opadanja nelikvidnosti. Ukupna vrijednost neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata kako navodi Fina iznosila je u srpnju 35,56 milijardi kuna ili 3,2 posto manje u odnosu na prethodni mjesec (lipanj). U odnosu, pak,  na srpanj 2012. godine riječ je o smanjenju  za 11.873 poslovna subjekta (12 posto) i smanjenju prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje u iznosu od 8,3 milijarde kuna, odnosno za 19 posto.

Broj blokada u srpnju se nastavio smanjivati i dalje dijelom pod utjecajem predstečajnih nagodbi, pa je i na mjesečnoj razini po pitanju nelikvidnosti produktivan bio Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnim nagodbama, i to unatoč istodobnim zbivanjima vezanim uz zastoj Dalekovodove nagodbe i inicijativu oko ustavnosti dijelova tog propisa. Naime, s osnove otvaranja predstečajnih postupaka, iznos prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje u srpnju je smanjen za 0,91 milijardu kuna, a broj poslovnih subjekata – dužnika – za 144. 

Za razliku od poslovnog sektora, problem blokada računa građana u srpnju je porastao za 3 posto u odnosu na prethodni mjesec. Naime, zbog neizvršenih osnova za plaćanje, 31. srpnja u blokadi su bila 269.644 građana, a njihov dug je iznosio 20,82 milijarde kuna. Kontinuirani rast blokada građana zvono je Vladi za uzbunu koja po mišljenju dijela stručnjaka već kasni s donošenjem zakona koji bi trebao regulirati pitanje osobnog stečaja. 

Inače, Fina podsjeća na velike iznose vezane uz njezinu ovlast provođenja ovrhe na novčanim sredstvima koju je dobila početkom 2011. U protekle nešto više od dvije i pol godine tako je naplaćeno 2.948.278 osnova plaćanja: njih 43,31 posto odnosi se na poslovne subjekte, a 56,69 posto na građane. U istom periodu ukupno je izvršeno 51,1 milijardi kuna po osnovama koje se odnose na poslovne subjekte te 6,7 milijardi kuna po osnovama koje se odnose na građanem, navodi Fina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close