Smanjenjem plaća, neisplatom regresa, uskrsnice i božićnice uštedjet će milijun kuna

Autor: Agencija VLM , 11. siječanj 2014. u 12:13
Thinkstock

Mogli smo otpustiti 6-7 ljudi, ali korektnije je da teret vremena u kojem živimo nosimo svi zajedno – obrazložio je župan Alojz Tomašević.

Svima zaposlenima u upravi Požeško – slavonske županije kao i u ustanovama čiji je osnivač županija plaće se smanjuju za deset posto.  Tu odluku županijske Skupštine svojim potpisima na dodatak Kolektivnog ugovora ovaj tjedan potvrdili su Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, požeško – slavonski župan Alojz Tomašević te Ljuban Čolić, predsjednik Sindikata službenika Požeško – slavonske županije. Osim toga svi zaposlenici i dužnosnici odrekli su se u ovoj godini uskrsnice, regresa i božićnice.

-Nakon ovog smanjenja moja će plaća biti oko 14.000 kuna što znači da ću biti drugi najslabije plaćen župan u Hrvatskoj. Mogli smo otpustiti 6-7 ljudi, ali korektnije je da teret vremena u kojem živimo nosimo svi zajedno – obrazložio je župan Alojz Tomašević dodajući da će na ovaj način uštedjeti milijun kuna.

Naime, na zaposlene u županijskoj upravi kojih je 41 do sada je odlazilo 29 posto izvornih prihoda županije, a zakonski je dozvoljeno tek 20 posto. Ni nakon ovog smanjenja u proračunu koji će za iduću godinu iznositi 99 milijuna kuna neće se zadovoljiti zakonska obveza jer će za plaće odlaziti oko 25 posto.

Boris Pleša je kazao kako se materijalna prava zaposlenika ne smanjuju samo u ovoj županiji nego i u mnogim drugima te podsjetio kako je ova županija bila prva jedinica lokalne samouprave u kojoj je prije šest-sedam godina došlo do obustave isplate plaća, a što je na kraju rezultiralo i sadašnjim smanjenjem.

Komentirajte prvi

New Report

Close