Ideja slovenskog ministra uzburkala je duhove: ‘Ne želim spor, ali moglo bi biti više slovenske robe’

Autor: Josipa Ban , 06. lipanj 2024. u 12:54
Matjaž Han naveo je da je razgovarao s predstavnicima Fortenove, ali ne na temu kupovine Mercatora, već o preuzimanju još jednog lanca - Engrotuša/B. Zivulovic

Ministar želi državni udio u lancu, no premijer Golob ga ne podržava.

Ministri moraju imati ideje, kaže Matjaž Han, slovenski ministar gospodarstva, turizma i sporta. No njegova ideja uzburkala je duhove. Iako nema namjeru, kaže, “uzrokovati međudržavni spor”, želio bi da slovenska država ponovno dobije udio u vlasništvu Mercatora.

“Vidim kako se restrukturirala Fortenova i Mercator. Ako je Rusija imala udio u Fortenovi, odnosno Agrokoru, zašto taj udio sada ne bi mogla imati Slovenija”, objašnjavao je Han hrvatskim novinarima na marginama obilježavanja otvaranje obnovljene tvornice Palome u Sloveniji.

Ipak, njegova ideja, čini se, nije dobila blagoslov slovenskog premijera Roberta Goloba. Han, naime, izbjegava odgovor na pitanje ima li njegovu podršku. “Samostalan sam ministar, no znam tko mi je šef “, kaže.

Razgovarali, ali…
Ističe i da je s predstavnicima Fortenove razgovarao, ali ne na temu kupovine Mercatora već na temu preuzimanja slovenskog trgovačkog lanca Engrotuša. Mercator, koji je tek 2021. godine integriran u Fortenova grupu, potpisao je krajem prošle godine ugovor o preuzimanju 100 posto udjela u Engrotuša i još čeka suglasnost Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Republike Slovenije (AVK). Činjenica da bi hrvatska kompanija mogla preuzeti visoki udio u slovenskoj trgovini Hanu, očigledno, nije pretjerano simpatična.

“To je velik slučaj. AVK je neovisan, vidjet ćemo što će odlučiti”, kaže slovenski ministar gospodarstva koji inače smatra da je udio države u Mercatoru važan zbog osiguranja mjesta slovenskoj robi na njegovim policama.

Otvaranje starih rana
Mislite li da nema dovoljno slovenske robe na policama Mercatora?, pitali smo Hana. “Moglo bi je biti više. Kada je Mercator preuzeo Todorić, u Upravi je bio jedan Slovenac koji je to kontrolirao”, kaže Han, podsjećajući da su Slovenci kako bi zaštitili svoje interese donijeli čak i “lex Mercator”. Tim su zakonom, zapravo, onemogućili upravljanje Mercatorom iz Zagreba.

Saga integriranja slovenskog lanca u Agrokor, odnosno Fortenovu, trajala je sedam godina, a počela 2014. kada je Ivica Todorić objavio da je kupio Mercator. Kupnja financirana ruskim kapitalom dovela je do prevelike zaduženosti te u konačnici sloma najveće hrvatske kompanije. Integracijom Mercatora u Fortenovu činilo se da je spor Hrvata i Slovenaca oko trgovačkog lanca napokon završen. No, ipak nije.

Komentirajte prvi

New Report

Close