Slaba kvaliteta šećerne repe

Autor: Poslovni dnevnik , 26. listopad 2014. u 21:58
Marijan Sušenj/PIXSELL

Sa sirovinskog područja županjske Sladorane, u proteklih mjesec dana od kada je počela ovogodišnja kampanja prerade šećerne repe, šećerna repa izvađena je s oko 37 posto od ukupno oko 9000 hektara zasijanih tom kulturom.

Sa sirovinskog područja županjske Sladorane, u proteklih mjesec dana od kada je počela ovogodišnja kampanja prerade šećerne repe, šećerna repa izvađena je s oko 37 posto od ukupno oko 9000 hektara zasijanih tom kulturom. Kako pojašnjava Ivo Rešić, izvršni direktor Sladorane, prinos je dobar, ali ne i sadržaj šećera u repi. “Do sada smo izvadili 190.000 tona šećerne repe uz prosječan prinos od 74 tone po hektaru što je dobro, ali nismo zadovoljni sadržajem šećera u repi koji se kreće oko 13,7 posto. To nije zadovoljavajuće jer standardna digestija iznosi 16 posto”, kazao je Rešić.

Naime, kako pojašnjavaju u Sladorani, niska digestija znači i veće troškove proizvodnje. Razloge nezadovoljavajuće digestije Rešić pronalazi u nedovoljnom broju sunčanih dana te bolestima kojima je repa bila izložena zbog pretjerane vlage.

Komentirajte prvi

New Report

Close