Situacija na tržištu rabljenih automobila se stabilizira, ova marka trenutno je najtraženija

Autor: Poslovni.hr , 30. srpanj 2024. u 10:08
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Kupnja rabljenih automobila donekle se oporavila, a broj transakcija na glavnim europskim tržištima u prvom tromjesečju ove godine postojano je rastao.

Tijekom godina, lojalnost hrvatskih kupaca njemačkim automobilima nije se smanjila. To je otkrilo istraživanje koje je provela tvrtka carVertical, specijalizirana za automobilske podatke, i koja je utvrdila koji su modeli automobila najviše provjeravani u prvoj polovici 2024. godine. Među najpopularnijima su rabljeni modeli marki Volkswagen, Audi i Škoda.

Automobili Audi najtraženiji su na tržištu rabljenih automobila

Hrvatski vozači su na carVerticalu u prvoj polovici godine najviše pretraživali povijest automobila Volkswagen Golf – 6,7% od svih provjerenih vozila na platformi, slijede Audi A4 (4,1%), Škoda Octavia (3,4%), Volkswagen Passat (3,2%) i Renault Megane (2,8%).

U usporedbi s istim razdobljem 2023. godine, Golf i A4 bili su i najpopularniji automobili u Hrvatskoj na platformi carVertical. Opel Astra, Ford Focus i Renault Clio jedini su modeli koji nisu uvršteni među najviše provjeravana vozila prošle godine.

„Njemačka vozila kao što su Audi, BMW i Volkswagen, popularna su među kupcima jer ih vozači cijene ne samo zbog njihove pouzdanosti, već ih smatraju i dijelom svojeg imidža. Štoviše, ljudi koji razmišljaju o Premium rabljenim automobilima mogu vidjeti njihovu veću prodajnu vrijednost u usporedbi s novijim vozilima ekonomske klase,“ kaže Matas Buzelis, stručnjak za automobile iz tvrtke carVertical.

U Hrvatskoj je najviše porasla popularnost Škode Kodiaq

U zemlji je najviše porastao broj provjera povijesti za Škodu Kodiaq (+120,3%), zatim slijede Peugeot 2008 (+73,9%), Volkswagen Arteon (+62,5%), Volkswagen Tiguan (+61,9%) i Peugeot 508 (+56,6%).

Porast popularnosti ovih modela dobra je vijest za one koji ih planiraju prodati. Što je automobil traženiji na tržištu rabljenih automobila, to je njegova cijena stabilnija u smislu smanjenja vrijednosti.

U svim zemljama koje su sudjelovale u istraživanju, u prvoj polovici ove godine najviše je porasla popularnost sljedećih modela: Mini Coupé (+719,1%), Tesla Model 3 (+534%), Tesla Model X (+297,6%), Audi RS7 (+262,2%) i Jaguar E-Pace (+186,6%).

Prevare s kilometražom češće su među popularnim modelima

Popularni modeli često su meta prevaranata. Tržište je puno automobila s lažiranom kilometražom, što kasnije može uzrokovati brojne probleme novim vlasnicima. Kada nije jasno koliko je vozilo prešlo, postaje teško slijediti preporuke proizvođača i obaviti pravovremeno održavanje.

U prvih šest mjeseci 2024. godine, 2,6% svih Golf modela provjerenih na carVerticalu u Hrvatskoj imalo je izmijenjena očitanja brojača kilometara, stoga bi kupci trebali biti posebno oprezni i izbjegavati zaključivanje kupnje bez provjere povijesti automobila. Često se lažira kilometraža i kod drugih popularnih modela: Audi A4 (1,1%), Škoda Octavia (1,2%), Volkswagen Passat (2,7%) i Renault Megane (3,9%).

Situacija na tržištu rabljenih automobila se stabilizira

Na gotovo svim tržištima cijene rabljenih automobila nastavljaju se stabilizirati i postupno smanjivati. Ovo smanjenje cijena posljedica je oporavka tržišta novih automobila, jer više nema značajnih zastoja u proizvodnji automobila kao prije nekoliko godina. Što se više novih automobila proizvodi, to više rabljenih modela ulazi na tržište rabljenih vozila.

Što se tiče električnih vozila, u zemljama u kojima su nedavno uvedeni novi poticaji, tržište električnih vozila je oživjelo, ali to je samo kratkoročni trend. Dugoročno gledano, tržište električnih vozila vjerojatno će se suočiti s poteškoćama, jer su neki proizvođači već počeli ponovno investirati u vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

„Oni kupci koji su najviše željeli kupiti električna vozila već ih imaju, dok drugi ili ne vide potrebu za prelaskom na električna vozila jer ih nemaju gdje napuniti ili si ih ne mogu priuštiti,“ objašnjava Buzelis.

Kupnja rabljenih automobila donekle se oporavila, a broj transakcija na glavnim europskim tržištima u prvom tromjesečju ove godine postojano je rastao, izjavio je Buzelis.

Metodologija

U svojoj studiji, carVertical je analizirao izvješća o povijesti automobila koja su korisnici tvrtke kupili od siječnja do lipnja 2023. i usporedio je to razdoblje s izvješćima kupljenim od siječnja do lipnja 2024. Broj kupljenih izvješća u svakoj zemlji pretvoren je u postotke, te su tako napravljeni popisi najpopularnijih automobila. Obrađujući milijune izvješća o povijesti vozila svake godine, tvrtka može pružiti informacije o trendovima, prognoze i uvide u tržište rabljenih automobila.

Komentirajte prvi

New Report

Close