Sirana Gligora iz Kolana dobitnik je prvog mjesta u klasi ovčjih sireva na natječaju World Cheese Championship održanom u SAD-u, točnije Wisconsinu, američkoj državi sa 125 sirana. Gligorin Paški sir iz maslinove komine je na ovogodišnjem natjecanje osvojio prvo mjesto (Best in class) u kategoriji tvrdih ovčjih sireva na World Cheese Championship natjecanju – prvom značajnijem međunarodnom priznanju za njihov Paški sir izvan Europe, piše Novi list.
"Na natjecanju se ocjenjivalo ukupno 2.619 različitih sireva iz 22 države iz cijeloga svijeta, a ocjenjivalo ih je 50 međunarodnih stručnih sudaca, pa ne čudi činjenica da su u čak 22 kategorije, od njih sveukupno 90, pobjednici bili upravo američki sirari. U kategoriji tvrdih ovčjih sireva hrvatske su sirane poslale ukupno šest sireva »kandidata«, koji su se natjecali protiv poznatih sireva iz Amerike te poznatih europskih sireva iz Španjolske i Italije. Nakon rigoroznih testiranja, naš je sir proglašen najboljim u svijetu u kategoriji tvrdih ovčjih sireva, pobijedivši čak i specijalne edicije i rezerve španjolskih ovčjih sireva, koji su osvojili preostale medalje. Najbolje o tome govori činjenica da je naš Paški sir iz maslinove komine osvojio čak 99,90 bodova što je, uz još dva sira s istim brojem bodova, najbolji rezultat na cijelom natjecanju, u svim kategorijama", rekao je Šime Gligora, izvršni direktor ove obiteljske sirane s Paga.
Također tvrdi kako su sirari s Paga običavali čuvati vlastiti domaći sir u kominama, ali onim vinskim, što je Sirana Gligora obnovila prije dvije godine sa svojom novom linijom sireva iz mošta. Navedeno ih je nagnalo da istu tehniku probaju iskoristiti i za maslinovu kominu. Prema toj tehnici su zreli Paški sir stavljali u ostatke masline nakon pravljenja ulja (komine) te napravili izvrstan sir.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.[emo_palacg]
Uključite se u raspravu