Hrvatski ispitanici su zainteresirani za pitanja sigurnosti hrane više od prosječnog stanovnika Europske unije, pokazuju rezultati istraživanja Sigurnost hrane u EU, koje je Eurobarometar proveo u svih 28 država članica.
Prvi put u istraživanje je uključena i Hrvatska. Na razini EU tema sigurnosti hrane zanima 41 posto ispitanika, a u Hrvatskoj njih 43 posto. Istraživanje je provedeno u travnju na 27.655 ispitanika starijih od 15 godina, a od toga njih 1016 iz Hrvatske.
Glavni cilj istraživanja je, navode iz Europske agencije za hranu, pokrenuti sustavan način praćenja percepcije rizika građana, pružiti uvid u njihov interes za sigurnošću namirnica, te vidjeti kako građani u EU donose odluke te gdje se informiraju o rizicima povezanim s hranom.
Rezultati pokazuju kako je prilikom kupnje hrane za hrvatske ispitanike najvažnija sigurnost hrane (69 posto), zatim cijena (63 posto) i podrijetlo hrane (58 posto).
O rizicima povezanim s hranom više od tri četvrtine Hrvata (77 posto) kao jedan od glavnih izvora informacija navodi televiziju, važan izvor informacija su nam i obitelj, prijatelji i susjedi, internet te novine i časopisi.
Hrvatski građani, prema nalazima istraživanja, najviše strahuju vezano za zarazne bolesti od kojih obolijevaju životinje, trovanja hranom uzrokovanima bakterijama, kao i zbog ostataka antibiotika, hormona ili steroida u mesu te ostataka pesticida u hrani. Iste brige su i na vrhu ljestvice svih građana EU uz aditive i onečišćivače okoliša u ribi, mesu i mliječnim proizvodima.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu