Siemens Energy zapošljava 10.000 radnika. U planu širenja poslovanja i Hrvatska

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. srpanj 2024. u 11:36
FOTO: REUTERS/Ralph Orlowski

Njemački proizvođač opreme za elektrane Siemens Energy planira zaposliti više od 10.000 radnika i uložiti 1,2 milijarde eura u poslovanje s električnim mrežama, rekao je izvršni direktor u utorak, skiciravši plan širenja poslovanja koji uključuje i Hrvatsku.

Svjetska ulaganja u električne mreže dosegnut će u idućih 15 godina razinu za koju im je do sada bilo trebalo 150 godina, rekao je Tim Holt iz odjela Grid Technologies.

“Želimo sudjelovati u tom procvatu”, dodao je Holt.

Odjel Grid Technologies namijenio je 1,2 milijarde eura za nove tvornice i veće proizvodne kapacitete u SAD-u, Europi i Aziji, prema Financial Timesu (FT) koji je izvijestio o planovima zapošljavanja.

Oko 40 posto novih radnih mjesta kompanija planira u Europi, po 20 posto u SAD-u i Indiji, a ostatak u Aziji i Latinskoj Americi, prema izvješću FT-a.

U Europi Siemens Energy otvarat će radna mjesta u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Austriji, Hrvatskoj i, u manjoj mjeri, u Rumunjskoj, rekao je za Reuters glasnogovornik tvrtke.

Kompanija računa na moguće zastoje u pribavljanju novca za financiranje širenja na tržištima kapitala budući da ulagači nisu skloni financirati ulaganja u energetsku tranziciju, navodi FT Holtove riječi.

Konkurencija na tržištu kapitala sve je žešća i morat ćemo potražiti alternativne mogućnosti financiranja, rekao je čelnik njemačke tvrtke za FT.

Siemens Energy nastao je 2020. godine izdvajanjem Siemensovog poslovanja s plinom i strujom. Poslovnu godinu koja je završila u rujnu 2023. kompanija je zaključila s neto gubitkom od 4,6 milijardi eura zbog problema u poslovanju s vjetroelektranama. U prva tri ovogodišnja mjeseca ponovo su poslovali u plusu, od 108 milijuna eura, istaknuvši dobre rezultate u odjelu za mreže.

U tromjesečnom razdoblju zaključno s ožujkom vrijednost narudžbi odjela Grid Technologies poskočila je za 27,4 posto, na 3,74 milijarde eura, pokazuje izvješće objavljeno početkom svibnja. U gotovo istom postotku uvećan je i prihod, dosegnuvši 2,2 milijarde eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close