Prezentaciju na temu održive poljoprivrede u uvjetima proizvodnje zdrave hrane održali su Željko Špoljarić, direktor tvrtke Viridisfarm-AS i stručni savjetnik Robert Hadžić iz osječke tvrtke koja se ističe kao jedan od lidera u tehnologiji Vibro Activated Mineral (VAMT). Riječ je o inovativnoj tehnologiji koja se koristi za obradu minerala pomoću vibracija.
Tlo je ključno
VAMT aktivira minerale kroz mehaničke vibracije visokih frekvencija, čime se mijenjaju njihova fizička i kemijska svojstva. Cilj ove metode je poboljšati učinkovitost minerala u različitim primjenama, posebno u agrikulturi, građevini, ekološkim rješenjima i industriji.
Konkretno, vibracije koje se primjenjuju na minerale pomažu u povećanju njihove površinske energije, što može dovesti do bolje reakcije minerala s okolinom, kao što su kemijske reakcije ili interakcije s mikroorganizmima u tlu.
Predstavljena prezentacija govorila je o promjenama uvjeta poljoprivredne proizvodnje poput globalnog zatopljenja, spoznajama oko štetnosti određenih tvari i materija koji su korišteni u određenim fazama razvoja poljoprivredne proizvodnje, te utjecaju na okoliš i zdravlje ljudi.
Hadžić je kao prijetnje proizvodnji hrane naveo klimatske promjene, degradaciju tla, onečišćenje zraka i voda, deforestaciju, gubitak bioraznolikosti, prekomjerno iskorištavanje resursa, te geopolitička previranja koja dovode do brojnih globalnih kriza.
Uz to, Hadžić je naglasio važnost tla koje je danas u Europi u dvije trećine devastirano: “Tlo je ključno. Što god činimo tlu, završi u našoj hrani i utječe na naše zdravlje”.
Važno i za učinkovitost
U drugom dijelu prezentacije Špoljarić navodi da je za probleme koji muče današnje poljoprivrednike, osim s političkih solucija, od velike pomoći i inovativnost.
“Neću vam sada u detalje pojašnjavati tehnološke procese naše tehnologije, ali uspjeli smo postići značajno podići učinkovitost prirodnih minerala koji se nalaze u rudnicima. Tehnologijom koju smo mi osmislili učinkovitost čitavog procesa se poveća, u nekim slučajevima i 100 posto”, kazao je Špoljarić.
Naveo je i neke primjere njihovih korisnika, poput poljoprivrednika koji uzgaja krumpir i nakon primjene njihove inovacije nije imao niti jedan slučaj krumpirove zlatice. Osim smanjenja štetnosti, uspješni su i na polju učinkovitosti – tako je na jednoj svinjogojskoj farmi uočeno da je nakon korištenja njihovog proizvoda potrošeno šest puta manje antibiotika.
Naglašavaju da njihov proizvod čisti tlo od plastike, pesticiida i teških metala i popravlja ph tla. Vjeruju kako mogu pomoći da se u Hrvatskoj proizvodi zdrava hrana.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu