Šef SOA-e našao novi posao, evo tko će ga zamijeniti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. srpanj 2024. u 15:05
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ravnatelj Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić od rujna preuzima Obavještajno analitički centar EU-a (EU INTCEN), a Markićev prvi pomoćnik Hrvoje Omrčanin bit će imenovan zamjenikom ravnatelja te će, nakon Markićeva odlaska, voditi agenciju do izbora novog ravnatelja.

Markićev odlazak u tzv. europsku SOA-u u utorak je potvrdio premijer Andrej Planković rekavši kao je dogovoreno da mu se mandat produlji za dva mjeseca, nakon čega ćemo se vratiti na tu temu.

Izborom Markića za šefa INTCEN-a, kako se doznaje, potvrđuje se veliki utjecaj i ugled koji je on osobno, ali i SOA, imali proteklih godina u sigurnosnim tijelima EU i među europskih partnerima. SOA je već godinama iznimno aktivna u europskim sigurnosnim i obavještajnim krugovima, a dio tih aktivnosti je i javno objavljen.

Tako je SOA proteklih godina predsjedavala svim europskim sigurnosnim i obavještajnim platformama. U veljači 2020. Zagreb je bio sigurnosno-obavještajno središte Europe kada je 20-ak europskih službi potpisalo pismo namjere o osnivanju Europskog obavještajnog koledža.

Prošle godine SOA je osnovala Centar izvrsnosti za prikupljanje podataka iz otvorenih izvora, kojem je do sada pristupilo šest država među kojima su Španjolska, Francuska, Mađarska i Poljska.

Taj izbor ne bi mogao proći i bez europskih partnera, što znači da Markić ima potporu najvećih europskih sigurnosnih sustava, jer se mjesto direktora INTCEN-a popunjava natječajem i nije riječ o nacionalnoj kvoti.

Omrčanin i do sad drugi čovjek SOA-e

Imenovanje Hrvoja Omrčanina zamjenikom ravnatelja SOA-e, kako se doznaje, znači da se državni vrh odlučio za kontinuitet rada SOA-e. Omrčanin je trenutno pomoćnik ravnatelja za operacije, što znači da je i do sada praktično bio drugi čovjek SOA-e.

Pomoćnik ravnatelja za operacije rukovodi svim operacijama SOA-e i prikupljanjem podataka. To ga, kako se doznaje, čini najpogodnijom osobom za nastavak rukovođenja SOA-om jer je upoznat sa svim aktivnostima, operacijama i projektima.

Pozicija zamjenika ravnatelja omogućava puno upravljanje SOA-om i provedbu mjera SOA-e pa će Omrčanin nastaviti voditi SOA-u nakon što Markić ode u Bruxelles. Na ovaj način se osigurava da Markićev odlazak prođe bez zastoja u radu unutar SOA-e.

Omrčanin je prošao sve razine rada u SOA-i, od operativca do pomoćnika ravnatelja, a tijekom karijere prošao je brojne edukacije i obuke na nacionalnoj razini i s međunarodnim partnerima.

Činjenica da se državni vrh bez problema usuglasio oko Omrčanina, kako ističu upućeni, potvrđuje da se radi o osobi čija je karijera obilježena profesionalnim radom uz redovno napredovanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close