Šef aerodroma na kojem su turisti morali vući kofere: ‘Sve je to u njihovom interesu’

Autor: Poslovni.hr , 06. svibanj 2024. u 08:19
FOTO: Pixabay

Sudeći prema predsezoni, turistička sezona mogla bi srušiti rekorde. Naime, već dosad u Hrvatskoj je ostvaren rast od 8 posto u dolascima i 6 posto u noćenjima.

Sve putnike na letu iz Frankfurta u Zračnoj luci Krk nije dočekao prijevoz. Dio njih morao je prošetati 200-tinjak metara s prtljagom do kombija i autobusa koji su čekali ispred aerodromske rampe.

– U Njemačkoj je uplaćen aranžman koji uključuje let, transfer putnika iz zračne luke do broda i povratak u zračnu luku, u cijeni je i hotelski smještaj. Nismo očekivali da autobus neće pokupiti putnike ispred Zračne luke, rekao je Rolf Twisterling, predstavnik njemačke putničke agencije. 

Osim ovog autobusnog prijevoznika u prostor zračne luke nisu ušli ni pojedini taksisti koji nisu pristali na novi cjenik parkirališta.

– Odlukom direktora bez ikakvog objašnjenja cijena je dignuta na 1800 eura + PDV, što nama sad drastično mijenja stvari jer moramo i mi dizati cijene i prema krajnjim korisnicima izgleda u principu vrlo skupo, kaže za HRT Goran Mavrović iz Autotaxi sekcije otoka Krka.

Naime, odlukom direktora Zračne luke, koja je u većinskom vlasništvu države, cijene parkiranja za prijevoznike znatno su porasle. Tako je primjerice godišnja dozvola za taksi vozila s 825 eura od travnja porasla na 1800 eura. Za kombi i povremeni prijevoz ove su godine uvedene različite cijene pretplate, ovisno o broju putnika. No, trošak je sada, za mjesec dana, skočio sa 160 na 690 do 1290 eura.

Direktor Zračne luke Rijeka Tomislav Palalić tvrdi – sve je u interesu putnika, a protiv zarade u korist putničkih agencija.

– Mi ne možemo dopustiti da se na naše krajnje korisnike neću reći vrši pritisak, nego da nemaju druge opcije osim prijevoza po uvjetima koji to oni sami odrede, a koji su daleko nepovoljniji za putnike od našeg shuttle prijevoza, kaže Palalić.

Dizati cijene uoči početka sezone, kada su turistički aranžmani već dogovoreni, za putničke je agencije i obrtnike – neprihvatljivo.

– Rekli su da će svoje goste usmjeravati na druge zračne luke koje imaju daleko nižu ili gotovo nemaju tarifu za ulazak u zračnu luku i samim time izgubit ćemo i dobar dio prometa protjecanja turista kroz naš kraj, kaže Emil Priskić, predsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije. 

– Udruga hrvatskih putničkih agencija, Hrvatska gospodarska komora, Obrtnička komora, TZ Kvarnera – svi skupa ćemo ići prema Ministarstvu da jednostavno ukinu tu donesenu odluku jer ona stvarno nema smisla. Dizanje cijena pred sam početak sezone je apsolutno nepoznavanje turističkog sektora, apsolutno nepoznavanje poslovne prakse, poručuje predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.

Nikome nije cilj da gost doživi neugodno iznenađenje, pogotovo u trenutku kada bilježimo dobre rezultate u predsezoni. A isto očekujemo i u glavnoj sezoni.

Komentirajte prvi

New Report

Close