Digitalno selo
Održivost

Sedam ključnih koraka do digitalizacije poljoprivredne proizvodnje

Inovacije su nužne kako bi se hrana proizvodila zdravije, sigurnije i transparentno prema zahtjevima kupaca.

Miroslav Kuskunović
10. srpanj 2024. u 22:00
Kako bi se pojednostavio cjelokupni proces digitalizacije, potrebno je prvo odrediti što njome točno želimo postići, odnosno postaviti određene ciljeve/Shutterstock

Digitalizacija i upravljanje uz pomoć moderne tehnologije svim proizvodnim procesima sve više zahvaća poljoprivredni sektor. Inovacije su postale nužne kako bi se hrana proizvodila zdravije, sigurnije, održivo i transparentno prema zahtjevima kupaca.

Ako se pitate koja je tajna za uspješnu digitalizaciju poljoprivredne proizvodnje, donosimo sedam ključnih koraka, kako uspješno digitalizirati poljoprivrednu proizvodnju, koje predlaže AGRIVI, hrvatska tehnološka kompanija koja je svijetu ponudila brojna IT rješenja u poljoprivredi, a u kojoj smatraju da je rješavanje globalnog problema hrane upravo digitalizacija poljoprivrede.

1. Budućnost je u digitalizaciji

Bez obzira jesmo li za to spremni ili ne, digitalizacija je sve više prisutna i u poljoprivredi. Zemlje diljem svijeta trenutno raspravljaju o tome kako poboljšati kvalitetu i količinu proizvedene hrane. Štoviše, čini se da je digitalizacija rješenje bez premca za sva nova pitanja, a osnova za njezinu provedbu od poljoprivrednih organizacija i tvrtki trebala bi biti daljnje obrazovanje, počevši od malih poljoprivrednika.

2. Istraživanje i postavljanje ciljeva

Kako bi se pojednostavio cjelokupni proces digitalizacije, potrebno je prvo odrediti što točno želimo postići digitalizacijom, odnosno postaviti određene ciljeve. Starije generacije, koje često nisu pretjerano vješte s modernim tehnologijama mogu potražiti pomoć mladih da ih upoznaju sa svijetom računala, interneta i raznih poljoprivrednih portala.

Umrežavanje i povezivanje s drugim proizvođačima koji već koriste neke od alata digitalne poljoprivrede, također može biti korisno kako bi se dodatno istražilo mogućnosti i prakse na kojima se može primijeniti digitalizacija. Pustolovina digitalizacije može započeti korištenjem jednostavnih alata, a kasnije, možete prijeći na kompleksnije integracije različitih sustava.

3. Potražite savjet

Ne zaboravite na sve poljoprivredne savjetodavne agencije, bankarske savjetnike, razvojne agencije koji imaju tim stručnjaka. Na temelju stručnosti i iskustva u raznim projektima njima se možete obratiti za savjet kako digitalizirati vlastitu proizvodnju. Nadalje, razne institucije često organiziraju edukacije koje su lako dostupne i podržavaju digitalizaciju poljoprivredne proizvodnje.

Na ovakvim edukacijama možete pronaći korisne informacije od potrebne dokumentacije za određene projekte, obavljanja provedbe zadataka koji proizlaze iz raznih programa namijenjenim inovacijama ili pružanja procjene u mogućnosti ulaganja digitalizaciju poljoprivredne proizvodnje.

4. Vladini i EU programi i subvencije

Svaki se poljoprivrednik može prijaviti na razne subvencije iz zemlje, općine ili EU-a. Kriteriji i broj subvencija mijenjaju se iz godine u godinu. Štoviše, postoje brojne subvencije koje podržavaju inovacije i uporabu modernih tehnologija. Iz tog razloga ne bi trebalo biti teško ispuniti sve dokumente potrebne za podnošenje odgovarajuće subvencije.

5. Uspoređivanje s drugima i promjene u upravljanju

Ako želite uspješno digitalizirati i unaprijediti proizvodnju, nemojte se bojati uspoređivati s drugim lokalnim poduzetnicima. Oni su riznica znanja. Drugim riječima, mogu podijeliti vrijedne savjete iz vlastitog iskustva. Zašto ne biste ponovili prakse koje su se pokazale učinkovite kod drugih. To može biti nešto o novim senzorima ili promjenama u upravljanju. Nije važno koju praksu ili tehnologiju ćete primijeniti, bitno je učiti na primjeru drugih.

6. Primjena modernih tehnologija i korisnička podrška

Je li digitalna poljoprivreda za svakoga? Bilo da je riječ o jednostavnim uređajima koji se lako instaliraju, poput senzora, meteoroloških stanica, ili se radi o dronovima i satelitskim snimkama, imajte na umu da je sve stvoreno za ljude.

Prilikom odabira digitalnih alata, tvrtke će vas osposobiti za korištenje određenog alata. Danas, kada kupite neki novi proizvod ili uslugu, tvrtke će se pobrinuti da vam daju detaljne upute kako se koristiti time. Vremena su se promijenila, a kvaliteta usluge i dostupnost proizvoda zajedno s njima.

7. Donošenje odluka na temelju stvarnih podataka

Sve gore navedeno dovodi do jednog zaključka – digitalizacija omogućuje učinkovitije prikupljanje podataka. Svi se rezultati pohranjuju na jedno sigurno mjesto i lako su dostupni. Zahvaljujući provedenoj analizi, donošenje odluka na temelju podataka postaje stvarno i budimo iskreni – to je najveće postignuće. Poljoprivrednici ne trebaju biti dobri analitičari, već bi umjesto toga trebali razmišljati o primjeni softvera za praćenje poljoprivredne proizvodnje.

New Report

Close