Zeleno gospodarstvo
Zelena politika

SDP: ‘Nedopustivo je izgradnju infrastrukture za OIE prepustiti privatnim investitorima’

Ekološka pitanja više nisu stvar izbora, ona su obaveza koju će svi, prije ili kasnije, morati odraditi.

Poslovni dnevnik
28. travanj 2024. u 22:00
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Koje konkretne mjere imate u svom programu za obuzdavanje klimatskih promjena?

Odgovorno upravljanje prirodnim resursima preduvjet je smanjenja emisije stakleničkih plinova i povećanja energetske učinkovitosti, što ćemo postići primjenom novih tehnologija te promocijom obnovljivih izvora energije poput bioplinskih postrojenja i geotermalnih izvora. Istovremeno fokusirat ćemo na poticaje ekološke poljoprivrede i smanjenje upotrebe pesticida kako bismo zaštitili tlo, vodu i zrak.

Kroz poticaje i edukaciju potaknut ćemo i ekološki uzgoj i preradu, jačajući ulogu ekoloških proizvođača i udruženja. Kroz podršku malim poljoprivrednicima i hobistima te dodjelom travnjačkih površina imamo namjeru očuvati biološku raznolikost, zaštititi prirodna staništa i krajobraz.

Ono bez čega ne možemo računati na obuzdavanje klimatskih promjena je snažno zagovaranje i provedba energetske tranzicije koju ćemo koncentrirati prvenstveno na suzbijanje energetskog siromaštva naših građana i na javne investicije u obnovljive izvore energije. Također, naš je cilj revolucionirati gospodarenje otpadom u Hrvatskoj, s fokusom na smanjenje otpada, povećanje recikliranja i promociju kružnog gospodarstva.

Ključne mjere za dostizanje ovog cilja su uvođenje strožih propisa i kontrola za smanjenje proizvodnje otpada, promicanje upotrebe materijala pogodnih za recikliranje i energetsku oporabu, kao i poticanje proizvodnje i potrošnje proizvoda s manjim ekološkim otiskom.

Znate li na kojem se mjestu nalazi Hrvatska kada govorimo o najugroženijim zemljama?
Prema posljednjim mjerenjima ND-GAIN indeksa koji mjeri osjetljivost zemlje na klimatske promjene, Hrvatska je na 51. mjestu od ukupno 181 zemlje.

Energetska neovisnost građana

Ključno je pokrenuti masovnu solarizaciju krovova u sektoru kućanstva.

Po korištenju sunčeve energije među najgorima smo u Europi. što planirate učiniti po tom pitanju i planirate li i kako omogućiti građanima veće uključivanje u projekte obnovljivih izvora energije? Znamo da su procedure trenutno otežavajuće i da sve teče jako sporo?

Najveću pažnju potrebno je usmjeriti na uspostavu energetske neovisnosti građana potičući proizvodnju građanske energije i suzbijanjem energetskog siromaštva. U sektoru kućanstava ključno je pokrenuti masovnu solarizaciju krovova sufinanciranjem investicije i olakšavanjem ishođenja potrebne dokumentacije, a u javnom sektoru propisat ćemo obvezno postavljanje sunčane elektrane na krovove postojećih i novih zgrada – bez obzira na tip investicije. Energetsko tržište otvorit ćemo građanima, a model energetskih zajednica učiniti funkcionalnim.

Posebno ćemo poticati ulaganja u proizvodnju energije iz čistih izvora na mjestima industrijske potrošnje. Naš program predviđa investicije u energetski sustav radi prihvata viškova energije i uravnoteženja cikličnog kretanja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Zalažemo se za uključivanje mikropoduzetnika u sve programe bespovratnog financiranja zelene (npr. natječaji za resursno učinkovito gospodarstvo i slično) i digitalne tranzicije na ravnopravnoj osnovi sa svim drugim poduzetnicima.

Što planirate učiniti s HEP-om s obzirom na to da upravo on treba biti predvodnik energetske transformacije?

Hrvatska elektroprivreda d.d. je naša strateška energetska tvrtka čiji je značaj za Hrvatsku u ovim geopolitičkim okolnostima, ali i okolnostima klimatskih promjena, nemjerljiv. Nažalost, zbog nekompetentnog i aferama kompromitiranog menadžmenta, ta je tvrtka propustila iskoristiti svoju financijsku stabilnost u dobrim godinama i snažnim investicijama u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora dostići značajnu prednost u zelenoj tranziciji zemlje.

Ovdje posebno naglašavamo činjenicu da upravo ta javna energetska tvrtka jedina može i treba u kratkom roku osigurati značajan napredak u postizanje energetske neovisnosti građana, ali i izgraditi snažnu poziciju hrvatskog gospodarstva po pitanju energetske transformacije proizvodnje u zemlji.

Nedopustivo je izgradnju infrastrukture za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora prepustiti u potpunosti privatnim investitorima, po bagatelnim cijenama zauzimanja prostora, uz potpuno besplatno korištenje obnovljivih izvora (sunca, vjetra…), a onda i uz naplatu tržišnih cijena korištenja proizvedene energije hrvatskim građanima i gospodarstvu. Od Hrvatske elektroprivrede d.d. u tome još uvijek očekujemo preuzimanje vodeće uloge što je još uvijek ostvarivo.

Ta uloga će neosporno zahtijevati povećana javna ulaganja ne samo u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, već i ulaganja u razvoj elektroenergetske mreže koja će moći prihvatiti sve veću količinu električne energije iz obnovljivih izvora. Troškovi razvoja elektroenergetske mreže pri tom, ni u kojem slučaju ne smiju pasti na leđa građana, ali investitori u velike sustave koji u konačnici od tih investicija zarađuju, trebaju doprinijeti podmirivanju tih troškova.

Najveći, pak, teret tog razvoja trebaju podnijeti EU fondovi. Ono što je ključno istaknuti jest da uvjeti EU o zelenoj tranziciji zemalja članica moraju pratiti i snažni poticaji EU fondova za razvoj mreže koja tu tranziciju može podnijeti, a Hrvatska kao zemlja članica mora se za te poticaje izboriti.

New Report

Close