Savjet HNB-a: J&T preuzima Vaba banku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. lipanj 2014. u 16:18
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

J&T banka a.s., Praha, dobila je suglasnost Savjeta HNB-a za stjecanje kvalificiranog udjela koji čini više od 50 posto temeljnog kapitala Vaba banke. Stjecatelj je banka registrirana 1992. u Pragu, posluje i na području Slovačke, Rusije, Cipra, Nizozemske i Barbadosa.

Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) na današnjoj je sjednici razmotrio najnovije novčane i gospodarske pokazatelje, izvješće o stanju u bankovnom sustavu u prvom ovogodišnjem tromjesečju, kao i izvještaj o poslovanju Hrvatskog novčarskog zavoda za 2013. godinu, a dao je i suglasnost češkoj J&T banci za preuzimanje varaždinske Vaba banke, izvijestili su iz HNB-a.

J&T banka a.s., Praha, dobila je suglasnost Savjeta HNB-a za stjecanje kvalificiranog udjela koji čini više od 50 posto temeljnog kapitala Vaba banke d.d., Varaždin. Stjecatelj je banka registrirana 1992. u Pragu, a osim u Češkoj posluje putem svojih banaka, investicijskih društava ili fondova i na području Slovačke, Rusije, Cipra, Nizozemske i Barbadosa. Uz zahtjev za suglasnost predočeni su svi traženi dokumenti, uključujući i dokaz o uplati 75 milijuna kuna na namjenski račun u Vaba banci. Time se Vaba banci osigurava potrebna stopa adekvatnosti kapitala, a predviđeno je do kraja ove godine i dodatno kapitalno ulaganje da bi banka ojačala za buduće stabilno poslovanje i rast.

Na zahtjev nadzornih odbora šest banaka Savjet HNB-a dao je suglasnost za više imenovanja – Ivan Šverko novi je član uprave Croatia banke d.d., Zagreb; Christoph von Gleich preuzima dužnost predsjednika uprave Hypo Alpe-Adria-Bank d.d., Zagreb; Klaudiji Paljuh produžava se mandat na mjestu članice uprave Istarske kreditne banke d.d., Umag; Michael Georg Müller dolazi na mjesto predsjednika uprave Raiffeisenbank Austria d.d., Zagreb; Igor Repin i nadalje će biti član uprave Sberbank d.d., Zagreb.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Clanak vrvi neistinama. j&t ne posluje van ceske i slovacke. Vlasbici su joj dva slovaka preko fonda registriranog na Barbadosu i jednog Rusa koji je vlasnik preko management kompanije na Cipru. Vlasnici su “cudni” kao i porijeklo kapitala. Ako to ne brine HNB ne brine ni mene.

New Report

Close