Samo 1% stranih radnika u Hrvatskoj visokokvalificirano

Autor: Poslovni dnevnik , 09. svibanj 2024. u 22:00
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Guverner HNB-a Boris Vujčić smatra da je potrebno povećati participaciju na tržištu rada.

U Hrvatskoj radi oko 100 tisuća stranih radnika i oko 30 tisuća domaćih umirovljenika koji su vraćeni na tržište rada, ali ipak kronično nedostaje radnika svih profila i razina obrazovanja, rečeno je na sjednici Gospodarskog vijeća Komore Zagreb na kojoj se raspravljalo o tržištu rada i nedostatku radne snage.

Guverner HNB-a Boris Vujčić smatra da je potrebno povećati participaciju na tržištu rada. Ukazao je na pozitivan podatak prema kojemu se stopa broja ljudi u radnoj dobi koji su aktivni na tržištu rada zadnjih godina povećala za 8 postotnih bodova te je došla do 70%, a prosjek EU je 75%.

Samo kada bi, naveo je Vujčić, dostigli taj prosjek EU, to bi značilo još 120 tisuća radnika na tržištu rada. “Kada bismo to imali, ne bismo trebali stranu radnu snagu”.

Upitan kako Hrvatska može doći do visokokvalificirane strane radne snage, koje je sada samo 1%, državni tajnik Ivan Vidiš rekao je kako je to moguće riješiti kroz izmjene i dopune Zakona o strancima dodavši da država ipak ima potrebu za radnicima svih kvalifikacija. Najviše radnika, inače, nedostaje u građevini i turizmu.

Komentirajte prvi

New Report

Close