Tijekom 2017. Hrvatska agencija za hranu (HAH), jedna od kontakt točaka za objavu incidenata ili potencijalnih incidenata s hranom, zaprimila je 102 izvorne obavijesti, od kojih 53 hitnih obavijesti, 19 obavijesti o incidentu ili potencijalnom incidentu, te 30 obavijesti za informaciju.
Od 102 izvorne obavijesti 32 ih se odnosilo na biološke, 59 na kemijske, a četiri na fizikalne opasnosti. Prema objavljenim podacima najučestalije vrste proizvoda u zaprimljenim RASFF obavijestima bile su riba i proizvodi od riba (19), keksi (12), meso peradi (11), mekušci (9), materijali u kontaktu s hranom (9), meso i proizvodi od mesa (6) te mlijeko i proizvodi od mlijeka (5).
HAH je kontakt točka u HR RASFF sustavu, kojoj Nacionalna kontakt točka (NKT) – Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, dostavlja obavijesti o incidentu ili potencijalnom incidentu i 'hitne obavijesti'. U slučaju potrebe HAH izrađuje inicijalnu procjenu rizika (IPR), kojom identificira i karakterizira opasnost te daje preporuku, kažu u HAH-u. Najznačajniju zastupljenost među biološkim opasnostima imale su bakterije roda Salmonella spp. te Salmonella Enteritidis, te Escherichia coli i endoparazit Anisakis spp. (2).
Kada je riječ o kemijskim opasnostima najveći udjel bio je kod akrilamida, žive, arsena i sulfita. Najveći broj RASFF obavijesti poticao je od proizvoda kojima je podrijetlo bila Hrvatska (18 slučajeva), koju su po učestalosti slijedile Španjolska (11), Kina (10), Srbija (8), Bosna i Hercegovina (7) te Brazil (6).
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu