Saborski zastupnik upozorio: Voda ne može biti skuplja od mlijeka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. studeni 2016. u 11:18
Foto: Thinkstock

Iz redova mljekara, kaže, apeliraju da se oni proizvođači koji su zaduženi kod HBOR-a također oslobode vraćanja dugova koje ne mogu sanirati.

Nezavisni saborski zastupnik Željko Lacković (Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika) upozorio je u srijedu na teško stanje u mljekarskoj industriji u Hrvatskoj te poručio kako treba uvesti fer cijenu tako da litra vode ne bude skuplja od litre mlijeka, a da se PDV, koji se naplaćuje 5 posto na mlijeko, direktno transferira proizvođačima mlijeka.

"Danas se u Ministarstvu poljoprivrede održava važan sastanak Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka koji mora donijeti hitne mjere da se zaustavi nevjerojatan javašluk prema poljoprivrednicima", poručio je Lacković nakon stanke, koju je po toj temi zatražio u Saboru.

Poljoprivrednici, kaže, traže samo poštene i fer uvjete poslovanja.

"Oni su od 2006. spali sa 38145 isporučitelja mlijeka na 9948 isporučitelja 2015., a u rujnu ove godine bilo je 7000 isporučitelja. Hrvatska svojom proizvodnjom jedina ne pokriva svoje potrebe te je na 59 posto proizvodnje za vlastite potrebe, a sve ostalo uvozi", rekao je Lacković.

Iz redova mljekara, kaže, apeliraju da se oni proizvođači koji su zaduženi kod HBOR-a također oslobode vraćanja dugova koje ne mogu sanirati.

"Ne pokrivamo ni 60 posto, a želimo još smanjivati našu proizvodnju", upozorio je.

Lidl i Kaufland u Austriji, tvrdi, imaju cijene mlijeka 5,6 kuna, u Sloveniji 4 kune, a u Hrvatskoj 2,89 lipa. Zanimljivo je i kako je hrvatska proizvodnja mlijeka pala 21 posto, dok je svuda u Europi rasla. Austrija, kaže, proizvodi šest puta više mlijeka nego Hrvatska.

"Cijena najniža u maloprodaji u Njemačkoj je 4,18 kuna, u Srbiji 4,21 kunu, u Sloveniji 4.95 kuna, u Austriji 5,71 kunu, a u Hrvatskoj 2,89 kuna. Na što vam ovo miriše?", zapitao se Lacković.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Najbolje da taj zastupnik sastavi listu proizvoda po cijenama od više na niže, pa da znamo što može biti najskuplje a što najjeftinije, a što između. Tako bi bilo jasno svima koliku cijenu smiju staviti, barem okvirno. Prava planska ekonomija. Mene zanima tko je taj zastupnik koje su mu reference, je li on ekonomista, vodoinstalater, ili što je ?
Također mislim da bi trebalo napraviti blog najglupljih komentara zastupnika Sabora RH možda bi tada ljudi razmislili prije nego izreknu svakave gluposti.

lp

Neće moći, to vrijedi samo za banke da im dobit ne bi pala ispod milijarde “pošteno” zarađenih kuna.

te omjere vrte već 15 godina, ne može, ne može, ne može, ali ona je, možda bi Plenković morao uvesti uredbu da se na Vladi pije mlijeko umjesto Jane, e kad bi smio

New Report

Close