Sabor o zakonu o poljoprivrednom zemljištu

Autor: Poslovni.hr/HRT , 05. veljača 2013. u 10:05
Foto: Patrik Maček/PIXSELL

Prihvati li Sabor predloženi zakon, u Hrvatskoj će se ubuduće moći prodavati isključivo privatno zemljište.

Prijedlog novog zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji kritiziraju mnogi poljoprivrednici, na saborskim je klupama. Njime Vlada namjerava zabraniti prodaju poljoprivrednog zemljišta te stati na kraj neadekvatnom korištenju i nedisciplini u njegovoj prenamjeni, piše HRT. 

Prihvati li Sabor predloženi zakon, u Hrvatskoj će se ubuduće moći prodavati isključivo privatno zemljište.  Poljoprivredno zemljište u vlasništvu države davalo bi se u zakup na 50 godina. No i privatno zemljište u idućih sedam godina neće moći kupovati stranci jer je  takav moratorij dogovoren s Europskom unijom.

Stalni trend usitnjavanja parcela i neadekvatno korištenje poljoprivrednih površina, što je rezultiralo smanjivanjem proizvodnje, a rastom uvoza, razlozi su zbog kojih vlada predlaže novi zakon o poljoprivrednom zemljištu. Do sada su programe raspolaganja s ukupno 890.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države donosile jedinice lokalne samouprave, uz suglasnost Ministarstva poljoprivrede, podsjetio je ministar Tihomir Jakovina predstavljajući zakon u Saboru. Prema novom zakonu o davanju državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup na 50 godina odlučivala bi Agencija za raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, istaknuo je ministar Jakovina.

Dok ministar od novog zakona očekuje veću proizvodnju na obiteljskim gospodarstvima i otvaranje novih radnih mjesta, kritike stižu iz udruga poljoprivrednih proizvođača koji se boje manipulacija zemljištem i pogodovanja trgovačkim društvima na štetu poljoprivrednika.

Komentirajte prvi

New Report

Close