Sa svjetskog prvenstva u Beogradu vratili se sa srebrnom medaljom

Autor: Borivoje Dokler , 09. rujan 2024. u 22:00
Reprezentacija s voditeljima: Lea Pogač, Lena Šećerkadić, Marin Bolanča, Lana Srića, Nika Ćavar, Domagoj Praljak i Mislav Mikota (dolje)/PD

Petero srednjoškolaca tijekom godine pripremalo se i vježbalo za debatiranje protiv 68 reprezentacija, provevši i ljeto u uredu umjesto na moru.

Hrvatska debatna reprezentacija je i ove godine sudjelovala na Svjetskom prvenstvu u debati (World Schools Debating Championship), koje se održalo u Beogradu.

Na njemu je Marin Bolanča, debatant iz XV. gimnazije ‘MIOC’ ostvario do sada najveći individualni rezultat Hrvatske osvojivši srebrnu medalju u kategoriji govornika kojima je engleski strani jezik. Uz njega, zapaženi rezultat ostvarila je i Lena Šečerkadić, maturantica X. gimnazije Ivan Supek, koja je osvojila šesto individualno mjesto u istoj kategoriji.

Važno je istaknuti kako ni ekipni rezultati naše reprezentacije nije izostao – sa Svjetskog prvenstva vratili su se kao šesta u kategoriji ekipa kojima je engleski strani jezik.

Bolanča: Povratak kući s medaljom za nas je veliko priznanje, ponosni smo što smo Hrvatsku predstavili na najbolji mogući način.

Usklađivanje obveza
Na prvenstvu je sudjelovalo 68 reprezentacija, najviše do sada, što jasno govori o jačini natjecanja. Hrvatsku je uz Marina i Lenu predstavljalo još troje učenika; Domagoj Praljak i Lana Srića iz XV. Gimnazije te Lea Pogač iz X. gimnazije Ivan Supek.

Debatanti su kroz osam debata raspravljali o kompleksnim temama poput uvođenja apsolutnog sekularizma u liberalne demokracije, izlaska Francuske iz Zapadne Afrike, ukidanja klađenja na sportove, uloge ICTY-a u državama bivše Jugoslavije, “new-age wellness” kulturi, te ograničavanju turizma na popularnim turističkim destinacijama. Za njihove sjajne rezultate pobrinuli su se njihovi treneri, Nika Ćavar i Mislav Mikota, volonteri Hrvatskog debatnog društva.

Hrvatska je reprezentacija u preliminarnim kolima debatirala protiv Pakistana, Ugande, Kine, Indonezije, Engleske, Bangladeša, Južnoafričke Republike i Tajvana, te je turnir završila sa četiri pobjede i 11 belota, tj. glasova.

Za samo Svjetsko prvenstvo reprezentacija se pripremala intenzivno od travnja. Pripreme su uključivale rad na debatnom znanju, govorničkim vještinama, kritičkom i analitičkom promišljanju te praćenju aktualnih svjetskih zbivanja i trendova s obzirom na to da se od debatanata očekuje debatiranje i na nepoznate teze.

Debatanti su kroz osam debata raspravljali o kompleksnim temama/PD

Marin Bolanča, učenik koji je osvojio srebrnu medalju, istaknuo je kako je iznimno ponosan na ekipni rezultat uzevši u obzir da su išli protiv snažnih protivnika poput Engleske, Pakistana, Kine i Južnoafričke Republike.

“Jako puno mi znači što sam individualno osvojio drugo mjesto na prvenstvu, dok je Lena zauzela izvrsno šesto mjesto. Naše zalaganje i trud uloženi u pripreme su se na kraju dana isplatili, a povratak kući s medaljom za nas je veliko priznanje. Zahvalni smo na podršci i ponosni što smo Hrvatsku predstavili na najbolji mogući način”, kazao je Marin Bolanča.

Lea Pogač je komentirajući pripreme, kazala kako je bilo teško uskladiti pripreme i školske obaveze, pogotovo jer su Lena i ona bile maturantice pa su se uz mature i prijemne ispite morale pripremati i za prvenstvo.

“Pripremali smo se cijelu godinu. Kroz tjedan smo imali sastanke te smo sudjelovali na raznim međunarodnim natjecanjima. Nakon završetka školske godine, dok je većina prijatelja otišla na more, mi smo u našem malom uredu imali cjelodnevne pripreme. One su se na kraju isplatile jer, osim što smo naučili puno, svi smo se zbližili kao ekipa”.

160

klubova ima Hrvatsko debatno društvo kroz koje godišnje prođe više od 1500 učenika

Nezaboravno iskustvo
Lane Srića nadodala je kako je iskustvo s natjecanja bilo puno više od samog događaja. “Bilo je to mjesto gdje se preko 60 država svijeta povezalo kroz razmjenu ideja, kultura i prijateljstava. Jedna od meni najdražih večeri bila je ‘noć kultura, kada smo svi zajedno slavili naše raznolikosti i dijelili karakteristične grickalice i suvenire svojih zemalja te plesali kasno u noć.

Iako dolazimo s različitih strana svijeta, debata nas je ujedinila i omogućila da i danas ostanemo u kontaktu”. Voditeljica ekipe Nika Ćavar konstatirala je kako je teško opisati koliko su impresivni bili debatanti koji su zastupali Hrvatsku. “Ovih petero srednjoškolaca tijekom cijele godine, neovisno o drugim planovima i obavezama, u uredu su provodili stotine sati čitajući članke, sastavljajući argumente, vježbajući debatiranje protiv drugih reprezentacija preko Zooma.

Pripreme su shvatili ozbiljno i Svjetsko prvenstvo si postavili kao prioritet, što je izrazito teška odluka za donijeti. Na samom prvenstvu, turniru koji je svakom debatantu daleko najstresniji, iz debate u debatu su dokazivali da su zaista najbolji koje smo mogli odabrati da nas zastupaju. Mislav i ja smo neopisivo ponosni na njih, te smatramo da je rad s njima tijekom protekle godine bio velika privilegija”, zaključila je Nika Ćavar.

Debatna reprezentacija dio je debatnog programa Hrvatskog debatnog društva (HDD) koje koordinira mrežom od preko 160 debatnih klubova, a kroz školsku godinu kroz program prođe preko 1500 učenika. Hrvatsko debatno društvo posebno je ponosno na ovaj rezultat reprezentacije s obzirom na ograničene mogućnosti financiranja i volonterski rad trenera.

Posebno se žele zahvaliti Mplus grupi, Gradu Zaprešiću, Telemachu, Hrvatskoj gospodarskoj komori, Orbicu, Oktavijanu, Atlantic grupi i Ministarstvu Znanosti i Obrazovanja na pomoći u financiranju odlaska reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Beograd.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close