S liste strateških tvrtki ispali kandidati za privatizaciju

Autor: Marija Brnić , 05. siječanj 2018. u 08:09
CA s popisa strateških tvrtki bila je skinuta 2016. za mandata Vlade Tihomira Oreškovića/S. Midžor/PIXSELL

Nakon korekcija država će na popisu strateških imati 26 tvrtki i njih 14 od posebnog interesa.

Brodarski institut, koji je lani bio u blokadi i pod zahtjevima Fine za pokretanjem stečaja, jučer je skinut s liste tvrtki od posebnog interesa države, a ministar državne imovine Goran Marić najavio je da će ta tvrtka ići u restrukturiranje i privatizaciju. Takva sudbina, kaže, čeka i holding Đuro Đaković, koji je nedavno trebao dobiti strateškog partnera kroz dokapitalizaciju. Kako veli ministar, i drugim tvrtkama od ukupno 11 skinutih s popisa strateških i od posebnog interesa države "predodređeno je da budu restrukturirane i privatizirane". U tom su društvu, primjerice, i Brijuni rivijera, Luka Vukovar i Zračna luka Mali Lošinj. 

Čeka se plan
Kako plan upravljanja državnom imovinom za ovu godinu kasni mjesecima, s konkretnim aktivnostima i njihovom dinamikom za svaku od tih tvrtki Ministarstvo još nije izašlo u javnost. Među tvrtkama koje više nisu od važnosti za državu su i Zrakoplovno-tehnički centar, Podzemno skladište plina, Središnje klirinško depozitarno društvo, Hrvatska agencija za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata, te Autocesta Zagreb-Macelj i Bina Istra u kojoj država nije vlasnik i nema razloga da ju se drži na listi strateških tvrtki.

Na popis je istodobno Marić vratio dvije tvrtke koje je prethodna Vlada Tihomira Oreškovića u svibnju 2016. skinula s popisa, ACI i Croatia Airlines. Tada je najavljivana njihova privatizacija kao dio reformskih mjera smanjenja državnog portfelja i s krajnjim ciljem smanjenja javnog duga i poboljšanja kreditnog rejtinga. Uz ove dvije tvrtke uklonjene su bile još Podravka, Petrokemija, Končar EI, Luka Rijeka, Croatia banka i Croatia osiguranje.

Pojašnjavajući zašto je logično da se ove dvije tvrtke vrati na popis Marić ističe kako je ACI vraćen i zbog velikih planova daljnjeg razvoja te je pritom najavio veliku investiciju u gradnju marine u Malom Lošinju na lokaciji koja je trenutno "napušteno ruglo". 

Sprema se dokapitalizacija
Croatia Airlines nacionalna je kompanija koju čeka restrukturiranje i dokapitalizacija i zato je, veli, racionalno da ona bude na listi tvrtki posebno važnih za RH.Ukupno nakon ovih korekcija država će na popisu strateških tvrtki imati 26 tvrtki i njih 14 od posebnog interesa.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zašto na listi za privatizaciju nisu recimo: Sabor, političke stranke, sudstvo ect?
ODGOVOR: oni su već privatizirani!

New Report

Close