Pod upravljanjem Gordana Kolaka, Končar se nametnuo kao jedan od najsnažnijih domaćih izvoznika

Autor: Mislav Šimatović , 24. listopad 2024. u 07:23
Pod Kolakovim vodstvom Končar je učvrstio tradicionalnu poziciju u segmentu hidroenergije te snažno zakoračio u područje obnovljivih izvora i razvoja digitalnih rješenja u elektroenergetici/D. Puklavec/PIXSELL

Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara s iznimnim izvoznim rezultatima, nominiran za gospodarstvenika godine.

Dulje od stoljeća tvrtka Končar značajan je globalni igrač u elektroenergetici i željezničkim vozilima, a više od desetljeća i u tehnologiji obnovljivih izvora.

Gordan Kolak na čelo ovog elektroindustrijskog diva došao je početkom 2020., a pod njegovim upravljanjem se nametnuo kao jedan od najsnažnijih domaćih izvoznika koji većinu poslovnih prihoda ostvaruje na tržištima 130 zemalja.

Kompanija je kontinuirano rasla i u pandemijskim vremenima popraćenima rastom cijena sirovina i globalnim poremećajima u distribucijskim lancima, a nastavila je s uzlaznim poslovnim rezultatima i tijekom aktualne geopolitičke krize.

Dominira izvoz
Kolak je rođen je 1970. u gradu Villingen-Schwenningen, u Njemačkoj. Diplomirao je na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i magistrirao na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Stručnjak je u poslovnom, financijskom i organizacijskom restrukturiranju složenih poslovnih sustava s iznimnim menadžerskim i konzultantskim iskustvom, koje potvrđuje uspješnim vođenjem vlastite konzultantske tvrtke, usmjerene na poslovno savjetovanje u području ICT rješenja, planiranja, implementacije, nadzora i upravljanja strategijom poslovanja te korporativnog upravljanja i revizije.

1,3

milijarde eura premašili su Končarovi novougovoreni poslovi u 2023.

Svoja profesionalna iskustva razvijao je i primjenjivao kao direktor i predsjednik Uprava tvrtki DOK-ING za proizvodnju robotiziranih strojeva za posebne namjene, King ICT za integraciju ICT sustava, Megatrend za ICT distribuciju i Megatrend poslovna rješenja za ICT rješenja, kao i tvrtke Dalekovod proizvodnja.

Godine 2019. imenovan je zamjenikom predsjednika, a 2020. predsjednikom Uprave Končar-Elektroindustrije. Kao pripadnik Oružanih snaga RH aktivno je sudjelovao u Domovinskom ratu i razvoju obrambenog sustava. Sudjelovao je i u UN-ovoj mirovnoj misiji u Sierra Leoneu, a i dalje je aktivan u razvoju nacionalnog sigurnosno-obrambenog sustava Republike Hrvatske.

Pod Kolakovim vodstvom Končar je učvrstio tradicionalnu poziciju u segmentu hidroenergije te snažno zakoračio u područje obnovljivih izvora i razvoja digitalnih rješenja u elektroenergetici.

Prošla je godina bila odlična za Končar – prihodi, dobit i profitna marža dosegnuli su najveću razinu dosad, a novougovoreni poslovi premašili su iznos od 1,3 milijarde eura, od kojih se čak 76,6% odnosilo na izvoz.

Trend je nastavljen i ove godine pa su tako u prvom polugodištu konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga iznosili 478,7 milijuna eura, što je za 95,8 milijuna eura ili 25% više u odnosu na usporedno razdoblje iz 2023. Uspjesi su ostvareni i u izvozu, koji je porastao za 94,7 milijuna eura ili 37% u odnosu na prvo polugodište 2023. te s iznosom od 351,3 milijuna eura zauzima udio od 73,4% u ukupnim prihodima od prodaje proizvoda i usluga Končara.

U kompaniji kao jednu od ključnih potvrda snažne uzlazne putanje i ujedno temeljnu osnovu za daljnje iskorake ističu novougovorene poslove koji u promatranom razdoblju iznose 866,2 milijuna eura, dok je stanje otvorenih narudžbi, backlog, postavilo novu rekordnu razinu od 1,8 milijardi eura.

Vratili se na iračko tržište
Značajan poslovni događaj za Končar lani je bilo potpisivanje ugovora o revitalizaciji hidroelektrane Haditha u Iraku, vrijednog čak 65 milijuna eura, čime se ova kompanija nakon desetljeća izbivanja vratila na iračko tržište.

Haditha je najveća hidroelektrana koju je Končar u svojoj povijesti izgradio po načelu ‘ključ u ruke’, a njena revitalizacija bit će jedna od najvećih referenci u bogatoj povijesti tvrtke. Končar je do danas u potpunosti ili djelomično izgradio te revitalizirao gotovo 400 hidroelektrana u više od 50 zemalja.

Ovogodišnji poslovni iskorak svakako je predstavljanje Končareva baterijskog motornog vlaka, koji je premijeru doživio na najvećem svjetskom sajmu transportne industrije, InnoTransu u Berlinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close