S Grupacijom operatora do punionica na svakih 60 km i 200.000 e-vozila

Autor: Mladen Miletić , 08. srpanj 2024. u 22:00
Dino Novosel, predsjednik Grupacije HGK, ističe da se radi o investicijskom ciklusu od barem 200 milijuna eura do 2030./T. Miletić/PIXSELL

Do 2030. godine nužno je osigurati dodatnih 100 do 150 MW priključaka kako bismo ispunili zahtjeve iz Uredbe.

Osiguranje besprijekorne mobilnosti električnih vozila diljem Europe i prijelaz na održiviji prometni sustav ključan je cilj djelovanja nove Grupacije operatora mreža punionica za električna vozila Hrvatske gospodarske komore.

Za dostizanje tog cilja ključne su mjere koje pokreće Uredba o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva (AFIR) koja će ostati na snazi sve dok udio električnih vozila u EU ne dosegne 15 posto – za Hrvatsku to znači oko 200 tisuća registriranih vozila.

AFIR obvezuje članice EU i da do 2025. osiguraju punionice za osobna vozila na svim glavnim cestama na svakih 60 kilometara. Ista obveza vrijedi i za teška teretna vozila, s rokom do 2030.

“Radi se o investicijskom ciklusu od minimalno 200 milijuna eura do 2030. koji će pridonijeti ostvarenju cilja Hrvatske u podizanju udjela obnovljivih izvora energije u prometu s postojeće razine ispod tri posto na obvezujućih 21 posto.

Na tom putu će Grupacija HGK, koja okuplja ključne industrijske dionike, sustavno raditi na uklanjanju regulatornih, tehničkih i operativnih barijera te na afirmativnom oblikovanju investicijske klime, u suradnji s ostalim ključnim dionicima u državi”, poručio je predsjednik Grupacije HGK Dino Novosel.

Do 2030. godine nužno je osigurati dodatnih 100 do 150 MW priključaka kako bismo ispunili zahtjeve iz Uredbe. Trenutačno je u Hrvatskoj oko 20 MW. Inače, udio obnovljivih izvora energije u prometu na razini EU iznosio je 9,6 posto u 2022. (u Hrvatskoj svega 2,4%), dok je EU postavila cilj od 29 posto za 2030.

Inače, fokus rada Grupacije HGK je postati partner svim institucionalnim dionicima koji rade na stvaranju preduvjeta za izgradnju adekvatne infrastrukture za punjenje električnih vozila.

Cilj je i surađivati s resornim ministarstvima koja AFIR obvezuje na instalaciju odgovarajuće infrastrukture, a Grupacija okuplja tvrtke koje pružaju uslugu punjenja električnih vozila, odnosno tvrtke registrirane u Hrvatskom uredu za registraciju postaja za punjenje i opskrbu alternativnim gorivima CRO IDRO, pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Komentirajte prvi

New Report

Close