Ryanair se vraća u Osijek, a zračna luka kreće u projekt gradnje putničkog terminala

Autor: Marija Brnić , 12. travanj 2023. u 13:29
Foto: Zeljko Mrsic/PIXSELL

Osječka zračna luka jedna je od manjih među njih devet u Hrvatskoj.

Interes putnika sve je veći za jadranske zračne luke, koje se obnavljaju i pripremaju i za prihvat sve većeg broja putnika na dugolinijskim letovima, poput Pule koja se želi povezati sa Sjevernom Amerikom, no i kontinentalni aerodromi rade na poboljšanju svojih kapaciteta. Zračna luka Osijek kreće u projekt gradnje putničkog terminala. Objavljen je natječaj vrijedan 9,29 milijuna eura bez PDV-a za paket “ključ u ruke”, koji obuhvaća poslove izrade projektno-tehničke dokumentacije i dozvola za gradnju, te izvođenje radova. Prema natječajnoj dokumentaciji može se iščitati da će se projektom rekonstruirati postojeća zgrada s naglaskom na osiguranje uvjeta koje je potrebno zadovoljiti zbog ulaska u šengenski prostor, te urediti i dograditi vanjski dio zgrade. Za rekonstrukciju je Zračna luka Osijek još 2015. ishodila građevinske dozvole za izrađeni projekt, no u međuvremenu se odustalo od njega i sada je potrebno projekt prilagoditi novim potrebama, kako bi se zadovoljilo kriterije za ulazak putnika unutar Hrvatske iz zemalja koje nisu u šengenskom prostoru.

Trenutno je takva linija ponovno uspostavljena s Londonom, jer se od lipnja Ryanair ponovno vraća s letovima u ovu zračnu luku, i to dva puta tjedno, počevši od 2. lipnja. Od međunarodnih linija inače osječki aerodrom u ovogodišnjem ljetnom redu letenja ima još liniju Croatia airlinesa za Munchen.

Postojeća zgrada Zračne luke inače je sagrađena 1977., a obnovljena 2007., dok je s ishođenim dozvolama iz 2015. dograđena, ali ti prostori nisu pušteni u funkciju, zbog čega se sada i ponovno pokreće aktivnosti. Rok za predaju ponuda za ovaj projekt istječe 9. svibnja, a kada se izabere najprihvatljivija ponuda i zaključi ugovor, predviđeni rok za završetak gradnje biti će 14 mjeseci, s tim da se u rok izvršenja neće računati razdoblje izdavanja upravnih akata za građenje.

Osječka zračna luka jedna je od manjih među njih devet u Hrvatskoj, a prema upravo objavljenim podacima DZS-a u prva dva mjeseca bilježi snažan rast prometa, u siječnju 1163 (rast od 76%), a u veljači 993 (+159%), a najave su da će rast biti vidljiviji u ljetnim mjesecima, ponajviše zbog linije s Londonom, koja će biti otvorena do kraja listopada. Ukupno je tijekom 2022. kroz ovu zračnu luku prošlo više od 15 tisuća putnika, godinu ranije 10,9 tisuća, a manji promet od osječke imaju samo zračne luke Mali Lošinj i Brač.

Komentirajte prvi

New Report

Close