Unatoč razočaranju, Rumunji i dalje zainteresirani za HŽ Cargo

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. siječanj 2014. u 16:47
Tomislav Miletić/PIXSELL

Grampet grupa, unatoč razočaranju zbog prekida pregovora s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture, ostaje zainteresirana za ulazak na hrvatsko tržište.

Rumunjska Grampet grupa, unatoč razočaranju zbog prekida pregovora s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture o privatizaciji HŽ Carga, ostaje zainteresirana za ulazak na hrvatsko tržište, kao i za sam HŽ Cargo, ako se hrvatska strana u budućnosti ponovno odluči za privatizaciju te tvrtke, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare predstavnika Grampet grupe.

Glasnogovornica Grampet Grupe Oana Popescu ponovila je kako je ta grupacija bila šokirana iznenadnim prekidom pregovora o privatizaciji HŽ Cargo, o čemu su, kaže, priopćenjem Ministarstva u petak prvo bili obaviješteni mediji. U Grampetu su, kazala je, stekli dojam da hrvatska strana zapravo i nije imala ozbiljnu namjeru privatizirati HŽ Cargo te je istaknula kako to nije način na koji bi se trebalo ophoditi prema ozbiljnom investitoru.

Kazala je i kako priopćenje Ministarstva o prekidu pregovora sadrži neistine, primjerice da rumunjska grupacija nije osigurala relevantne dokaze da mogu pribaviti zamjenska jamstva za trenutno važeća. Popescu na to odgovara kako je Grampet u pregovorima predočio pismo namjere rumunjske državne banke, koja prati ulaganja u inozemstvu, koje hrvatska strana bez objašnjenja nije prihvaćala.

Ponovila je i da njihov zahtjev za još jednim dubinskim snimanjem HŽ Carga nije nerazuman. Sam ministar Siniša Hajdaš Dončić izjavio da se u godinu dana, od posljednjeg snimanja, stanje u tvrtki znatno pogoršalo, a niti jedna banka ne bi prihvatila podatke stare godinu dana, kazala je Popescu.

Ipak, dodala je, čini se da je na današnjoj konferenciji za novinare ministar Hajdaš Dončić ublažio izjave i priopćenja dana u petak, kada je ukazano da je Grampet kriv za propast ovog procesa.

Interes Grampet grupe za hrvatske tržište ipak ostaje, žele hrvatskoj Vladi biti partner u eventualnom budućem pokušaju privatizacije HŽ Carga.

Glavni pregovarač s hrvatskom stranom u ime Grampet grupe Sergej Dikun rekao je pak da bi Grampet mogao zatražiti licencu za samostalan izlazak na hrvatsko željezničko tržište, ali da ga više zanima kupnja HŽ Carga, koji ima svoju infrastrukturu, umjesto da 'dovlače' svoju opremu iz Rumunjske.

Komentirajte prvi

New Report

Close