Regija za primjer, jer je svaki dio jednako održiv

Autor: Darko Bičak , 24. travanj 2023. u 09:18
Međimurje je prvi slučaj da je cijela regija dobila zeleni certifikat, kaže župan Matija Posavec/V.Ž. Rogulja/PIXSELL

Radi se i na modelu održivih zavičajnih muzeja na području županije…

Međimurje je prva županija u RH, i 4. regija u svijetu, koja je dobila međunarodni certifikat “Zelena destinacija” što će imati značajne benefite za razvoj turizma na ovom području, rečeno je na konferenciji “Međimurje – zelena destinacija” održanoj u petak u Čakovcu u organizaciji Poslovnog dnevnika i Međimurske županije.

Glavni urednik Vladimir Nišević istaknuo je da Hrvatska kao turistička zemlja mora slijediti primjer Međimurja po pitanju održivosti te upozorio da se često kontinentalni turizam nepravedno zapostavljana u odnosu na jadranski jer “može osigurati 365 dana poslovanja u sektoru”.

Župan Matija Posavec rekao je: “Postoje primjeri gradova, općina ili destinacija s takvim certifikatom, ali je Međimurje prvi slučaj da je čitava regija tako kvalificirana. To pokazuje da nema više ili manje ekološki razvijenih općina, gradova ili područja nego su svi u županiji razvijeni jednako održivo”.

Radi se i na modelu održivih zavičajnih muzeja na području županije… “Živimo u vrijeme kad 80% turista traži nešto novo i održivo. Činjenica je da su istodobno za to spremni platiti i 20% više”, dodao je Posavec.

“Ne postoji prekidač kojim ćemo preko noći postati održivi nego to traži vrijeme, no postoji dobra volja da svi idemo u tom smjeru”, kazao je Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave u Ministarstvu turizma, dodavši da sredstva namijenjena u tu svrhu iz EU fondova iznose i više od milijardu eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close