Redovitost doručkovanja povezana je sa stupnjem uhranjenosti odnosno indeksom tjelesne mase (BMI), najredovitije doručkuju žene normalne tjelesne težine (njih 73,6 posto), najrjeđe doručkuju gojazne žene dok pothranjene osobe relativo redovito doručkuju (69,8 posto), rjeđe od onih s normalnom težinom, ali češće od onih s prekomjernom tjelesnom težinom.
Rezultati su to ankete koju je portal Zdrava Krava proveo uz podršku Ministarstva zdravlja o učestalosti i kvaliteti doručka u hrvatskoj online populaciji te njegovom utjecaju na BMI. U anketi je sudjelovalo 2.475 sudionika, od čega je 88 posto žena i 12 posto muškarac pa se daljnja analiza podataka radila samo na ženama, budući da je broj muškaraca u uzorku bio deset puta manji.Većina ispitanih žena doručkuje redovito (71,3 posto), a samo 2,7 posto nikada ne jede doručak. Trend redovite konzumacije doručka prisutan je u svim dobnim skupinama, s tim da je najviše izražen kod žena u dobi od 25 do 34 godine (75,5 posto doručkuje redovito), a najmanje kod mlađih od 25 godina (67,9 posto doručkuje redovito). Na pitanje koje skupine namirnica su obično zastupljene u njihovom doručku, većina ispitanica je na prvo mjesto stavila žitarice i proizvode od žitarica, koje su najpopularnije namirnice za doručak u svim dobnim skupinama (kod čak 83,5 posto ispitanika), a posebice među mlađim osobama.
Na drugom mjestu najpopularnijih namirnica za prvi obrok su mlijeko i mliječni proizvodi (kod 74,6 posto osoba), a pokazalo se kako mlijeko najčešće konzumiraju mlađi od 35 godina. Meso, riba, jaja, voće i voćni sokovi, te pekarski proizvodi popularniji su među mlađima od 25 godina, dok su kava i crni čaj zastupljeniji u doručku starijih. Meso, riba, jaja, te slatki i masni pekarski proizvodi prisutniji su na meniju gojaznih osoba i onih s prekomjernom tjelesnom težinom. Osobe u dobi od 25 do 34 godine, te oni normalne tjelesne težine se u većem postotku slažu s tvrdnjom da im doručak osigurava energiju za dan, dok je među osobama starijim od 45 godina veći postotak onih koji smatraju da konzumacija doručka nema povoljno djelovanje na zdravlje. Udio onih koji u manjoj mjeri percipiraju povoljno djelovanje doručka veći je kod osoba prekomjerne tjelesne mase i kod pretilih osoba.
Anketa
Prosjek ispitanih
Prosječna dob žena koje su sudjelovale u anketi o doručku je 29,1 godina. 60,7 posto ima fakultetsko obrazovanje, 38,2 posto završenu srednju školu, 47,3 posto žena su zaposlene, a 33,4 posto se još uvijek obrazuje.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu