Raste broj pacijenata na respiratoru, a nismo došli ni do rujna: “Jako se bojim jeseni”

Autor: Poslovni.hr , 11. kolovoz 2021. u 09:37
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

”Evo, osmero smo ih sad uspjeli odvojiti od respiratora i prvo pitanje koje nam postavljaju je kad se mogu cijepiti”, otkrila je.

U jedinici intenzivnog liječenja u KBC-u Split raste broj bolesnika. Trenutačno ih je 10, od kojih devet na respiratoru.

”Ali ta brojka 10 je ogromna. Pogotovo kad usporedimo s prošlom godinom, kada smo od lipnja do rujna imali sve skupa samo deset bolesnika”, komentirala je za Dnevnik Nove TV Sanji Vištici predstojnica Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje u KBC-u Split, Sanda Stojanović Stipić.

Dobar dio pacijenata ovog ljeta je bio mlađi od 50 godina. Gotovo svi necijepljeni.

”Evo, osmero smo ih sad uspjeli odvojiti od respiratora i prvo pitanje koje nam postavljaju je kad se mogu cijepiti”, otkrila je.

I ministar Beroš opet poziva na cijepljenje. A s druge strane država subvencionira testove za koncerte za osobe koje nisu cijepljene. Do sada je na testiranja država potrošila milijardu kuna. Hoće li Hrvatska poći stopama Njemačke u kojoj od listopada više neće biti besplatnih brzih testova?

”Moramo imati određeni prilagodbeni period u kojem moramo omogućiti besplatne testove. Da ljudi jednostavno shvate o čemu je riječ. Nakon toga, ukoliko virus i dalje bude među nama, ukoliko na jesen među nama bude opasniji, jednostavno svi skupa ćemo se morati prilagoditi”, rekao je Vili Beroš.

Treba li država subvencionirati i plaćati testove onima koji se nisu cijepili, pitali smo i građane.

”Ne. Zato što recimo ja sam išla nas svadbu, a cijepljena sam jednom i morala sam sama platiti test”, rekla je Marijana.

”Ponuđeno je cijepljenje, čemu onda? Šta ne? Ja sam se cijepila i nema potrebe za ikakvim testom i ako ostali to isto naprave. Cijepljenje je besplatno, zašto ne? Zašto onda plaćat testove”, govori Ankica.

Premijer kaže – morat ćemo balansirati kad je riječ o virusu. Vodit će se računa, dodaje, jednako i o cijepljenima i o necijepljenima. Sada već svi gledaju prema novoj korona karti koja će biti objavljena u četvrtak. Predstojnica splitske klinike sa strepnjom gleda prema jeseni.

Jako se bojim jeseni. Pogotovo kad usporedimo da sad imamo tri puta više bolesnika na mehaničkoj ventilaciji, a nismo još došli niti do rujna”, otkrila je.

Tek onda slijedi prava borba sa zaraznijom, delta-varijantom.

Komentirajte prvi

New Report

Close