Prvi put na jednom mjestu povijesni pregled hrvatskog paraplivanja

Autor: Poslovni dnevnik , 09. svibanj 2024. u 22:00
Izložba će gostovati na Kineziološkom fakultetu u Osijeku do 29. svibnja/D. Višnjić/PIXSELL

Izložba prikazuje povijest paraplivanja u Hrvatskoj.

Povodom 60. obljetnice Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) i ususret održavanja Paraolimpijskih igara u Parizu, na Kineziološkom fakultetu u Osijeku otvorena je izložba ‘Osam staza skrivenog okvira’.

Izložba prikazuje povijest paraplivanja u Hrvatskoj, a na svečanom otvorenju koje je održano početkom mjeseca izložbu je otvorio Mario Burek, savjetnik iz Područnog ureda Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Osijeku.

Hrvatski športski muzej izložbu je organizirao u suradnji s Hrvatskim paraolimpijskim odborom i Hrvatskim paraplivačkim savezom (HPPS), pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija. Autorice izložbe su Martina Vargek, kustosica Hrvatskog športskog muzeja i Ana Sršen, hrvatska paraolimpijka i potpredsjednica HPO-a, koje su ovom izložbom po prvi puta prikupile i na jednom mjestu objedinile sve informacije o brojnim ostvarenim rezultatima i postignutim uspjesima hrvatskog paraplivanja, po brojnim pokazateljima najraširenijeg parasporta u Hrvatskoj.

Na svečanom otvorenju izložbe u Osijeku okupili su se zainteresirani studenti i profesori Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, članovi lokalnih udruga osoba s invaliditetom i sportskih klubova te ostali zainteresirani građani. Nakon otvorenja izložbe i pozdravnih govora predstavnika Kineziološkog fakulteta u Osijeku, Martina Vargek provela je sudionike kroz cjelokupan postav i predstavila pet cjelina koje prikazuju razvoj parasporta i paraplivanja u Hrvatskoj.

U prvoj cjelini prikazuje se razvoj parasporta i paraplivanja u Hrvatskoj tijekom povijesnog razvoja HPO-a i HPPS-a. U drugoj cjelini prema redoslijedu osvojenih medalja na Paraolimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima predstavljeni su Roko Mikelin Opara, Ana Sršen, Mihovil Španja, Kristijan Vincetić, Dino Sinovčić, Sanja Milojević, Ante Rađa i Emma Mečić. Istaknuti su i ostali plivači, sudionici Paraolimpijskih igara – Nataša Sobočan, Matija Grebenić, Tomi Brajša i Paula Novina.

Na Paraolimpijskim igrama u Parizu 2024. plivat će Emma Mečić, Paula Novina i Dino Sinovčić. Treća cjelina izložbe upoznaje nas s disciplinama u paraplivanju i sportskim klasama, dok se četvrta odnosi na povijesni razvoj i pregled medalja hrvatskih plivača s Paraolimpijskih igara, svjetskih i europskih prvenstava.

Posljednji dio izložbe pod nazivom Ispred okvira donosi razgovore s Emmom Mečić i Anom Sršen, kao i Rokom Mikelinom Oparom, Dinom Sinovčićem, Mihovilom Španjom i Kristijanom Vincetićem.

Izložba je audiodeskripcijom tekstova na hrvatskom i engleskom jeziku te opisom triju predmeta prilagođena slijepim i slabovidnim osobama. Izložba će gostovati na Kineziološkom fakultetu u Osijeku do 29. svibnja 2024. godine, a nakon toga će posjetiti i druge gradove u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

organizator
Pod pokroviteljstvom
glavni partner
partner
partner
partner
Partner
partner
partner
partner
partner
partner

New Report

Close