U stakleniku Belja u poslovnom kompleksu Mitrovac u Baranji u tijeku je prva ovogodišnja berba rajčica, izvješćuju iz kompanije ističući da se berba obavlja isključivo ručno. Riječ je, kažu, o prvoj berbi novih sorti rajčica – diamantini, capricia i foundation, čiji je uzgoj započeo ove godine. Nove sorte, pojašnjavaju, izabrane su radi boljih karakteristika, aromatičnije su, mirisnije i ukusnije, i poput su, tvrde u Belju, domaćih rajčica koje dozrijevaju u vrtovima tijekom ljeta.
Rajčice beru četiri dana u tjednu, a prosječna tjedna berba iznosi oko 80 tona, kaže Robert Marković, rukovoditelj Staklenika Mitrovac.
"Prošle godine proizveli smo 20 posto rajčica više od plana, a ove godine očekujemo dodatno povećanje. Naš staklenik u Mitrovcu pravi je primjer održive poljoprivredne proizvodnje i visoke produktivnosti. Svaka biljka prosječno daje 19 kilograma rajčice, a proizvodnja po četvornom metru je 62 kilograma, što je izvrstan rezultat i u svjetskim razmjerima", ističe Ljiljana Malić, članica Uprave Belja.
Hidroponski uzgoj rajčice u Belju odvija se u stakleniku velikom 4,5 hektara uz zapošljavanje 50 radnika. U staklenik je investirano 78 milijuna kuna, radovi su završeni u siječnju ove godine i riječ je o jednom od najvećih staklenika u Hrvatskoj koji će godišnje, očekuje se, davati oko 2300 tona rajčice. Proizvodnja u stakleniku u Mitrovcu odvija se cijele godine, tako da se na početku obavlja pozicioniranje biljaka, potom njega i priprema za eksploataciju. Krajem veljače slijedi oplodnja uvođenjem bumbara u staklenik, a već od travnja pa sve do prosinca berba traje na tjednoj bazi.
U procesu uzgoja rajčica za zagrijavanje staklenika koristi se dio toplinske energije koju proizvodi bioplinska elektrana. Poslovni kompleks Mitrovac tako je primjer uspješne sinergije ekološki napredne stočarske proizvodnje, obnovljivih izvora energije i proizvodnje povrća u kojem je ukupno zaposleno sto djelatnika.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu