Provjerite tko ima pravo na beneficirani radni staž

Autor: Poslovni.hr , 26. srpanj 2024. u 08:27
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ovisno o radnom mjestu, za 12 mjeseci rada može se računati od 14 do 18 mjeseci staža.

Zaposleni koji rade na određenim radnim mjestima ili imaju specifična zanimanja mogu steći pravo na beneficirani radni staž, odnosno staž osiguranja s povećanim trajanjem.

Tko i na koji način može koristiti zakonsku povlasticu i ranije otići u mirovinu, provjerio je Tportal.

Dvije godine ranije provedena je velika revizija kojom su ukinuta 43 radna mjesta s povlasticama, a za 22 radna mjesta snižen je stupanj povećanja staža osiguranja jer su stručnjaci utvrdili da su razvojem tehnologija i primjenom mjera zaštite na radu smanjeni rizici utjecaja na zdravlje.

Radna mjesta s beneficiranim radnim stažem su ona u željezarama, ljevaonicama, proizvodnji stakla, proizvodnji nafte, umjetnih gnojiva i građevinskog materijala, kao i u građevini i brodogradnji. Osim toga, oni koji rade u rudarskim istraživanjima, prometu, komunalnoj djelatnosti, šumarstvu, pomorskom ribarstvu, tekstilnoj industriji, montaži industrijskih postrojenja, prozivodnji kamene vune i kamenolomu.

S druge strane, broj zanimanja s beneficiranim stažem povećao se uvođenjem povlastica za još dva zanimanja, voditelja kabinske posade zrakoplova i člana kabinske posade zrakoplova.

U međuvremenu je pokrenuto nekoliko inicijativa za proširenje tog prava, a najglasniji su bili djelatnici hitne medicinske pomoći te su organizirali prosvjede za skraćenje radnog vijeka i odlazak u mirovinu s 55 godina.

Zanimanja s beneficiranim stažem su plesači klasičnog i suvremenog plesa kao i baletni majstor, operni pjevač – solist, pilot aviona i helikoptera, pjevači i plesači u ansamblima narodnih plesova, nastavnici motornog jedrenje, nastavnici padobranstva, letači, navigatori i zrakoplovni mehaničari. Osim njih, tu su i ronioci i nastavnici ronjenja, dimnjačari, kontrolori zračnog prometa, voditelji i članovi kabinske posade zrakoplova.

Ministarstvo rada zasad nije prihvatilo nijednu inicijativu za proširenjem prava s obzirom na to da ne postoji elaborat s analizom stručnjaka medicine rada i zaštite na radu koji bi opravdao nove zahtjeve.

Pravo na beneficirani radni staž imaju zaposlenici koji rade na 43 radna mjesta s posebnim teškim uvjetima rada, ali i oni koji obavljaju 13 zanimanja u općem sustavu i njih još deset po posebnim propisima.

Ovisno o radnom mjestu, za 12 mjeseci rada može se računati od 14 do 18 mjeseci staža. Da bi vam se priznao beneficirani staž, poslodavac mora u rokovima propisanima Zakonom o mirovinskom osiguranju prijaviti HZMO-u početak, promjenu i prestanak rada osiguranika koji rade na određenim radnim mjestima.

Komentirajte prvi

New Report

Close