Promoviranje dobre prakse i iskustva poslodavaca za unapređenje zapošljavanja

Autor: Borivoje Dokler , 09. lipanj 2024. u 21:59
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Nagradom ‘Poslodavac godine za osobe s invaliditetom’ podiže se svijest i senzibilizira javnost.

Nagrada ‘Poslodavac godine za osobe s invaliditetom’ prvi je put pokrenuta 2007. godine, na inicijativu tadašnjeg Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i UNDP – Hrvatska, u suradnji s portalom Moj Posao i s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Nagrada je dodjeljivana sve do 2011. godine, kada postaje dio projekta ‘Poticanje raznolikosti na hrvatskom tržištu rada’, u okviru kojeg se dodjeljivala pod nazivom ‘Ključna razlika’ sve do 2014. godine. Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom 2018. godine ponovno pokreće provedbu projekta te kontinuirano nastavlja provoditi i u 2024. godini., u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Institutom za razvoj tržišta rada, Portalom Moj Posao i Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

Bolja suradnja

Glavni cilj projekta je promocija, unapređivanje i poticanje zapošljavanja osoba s invaliditetom te njihovog ravnopravnog sudjelovanja na tržištu rada, kroz isticanje i promoviranje dobre prakse i iskustva poslodavaca s otvorenog tržišta rada. Projektom se utječe na podizanje svijesti i senzibiliziranje javnosti, prvenstveno poslodavaca, te razmjenu iskustava i širenje mogućnosti za povećanjem zapošljavanja osoba s invaliditetom i njihovim lakšim pristupom tržištu rada. Glavna svrha kojoj Zavod teži provedbom ove aktivnosti jest podizanje svijesti kroz promicanje, unapređivanje i poticanje zapošljavanja, razmjenu iskustava te uspostavljanje dobre suradnje između državnih institucija, organizacija civilnog društva i drugih, koje rade u cilju održivog zapošljavanja osoba s invaliditetom. Ključni rezultat je uspostavljanje suradnje s poslodavcima koji su presudni u procesu osposobljavanja i zapošljavanja. Uspostavljanje dobre suradnje i partnerstva, odnosno stvaranje mreže poslodavaca koji su otvoreni za suradnju te u osobama s invaliditetom vide vrijedan potencijal, jedan je od glavnih strateških ciljeva Zavoda. Provođenjem ovog projekta, nastavlja se i oplemenjuje suradnja s poslodavcima, o kojima ovisi dobrobit i kvaliteta života društva, a ponajviše osoba s invaliditetom, a provedba projekta omogućava analizu stanja i potreba, uvidom u stvarno stanje na terenu, a sukladno tome osmišljavanje i kreiranje ciljanih mjera u odgovoru na potrebe poslodavaca i osoba s invaliditetom.

U projekt su uključeni poslodavci javnog i privatnog sektora, razvrstani u šest kategorija, od kojih prvih pet čine poslodavci koji zakonom propisanu kvotnu obvezu ispunjavaju zapošljavanjem osoba s invaliditetom. Šesta kategorija okuplja poslodavce koji kvotu ne ispunjavaju isključivo zapošljavanjem osoba s invaliditetom već i na zamjenski način, ali ih s obzirom na organizaciju rada, volju, osviještenost i trud u osiguravanju sigurnih i prilagođenih uvjeta rada zaposlenika s invaliditetom, valja istaknuti kao primjer dobre prakse.

Kategorije su mikro poslodavac (1 – 19 zaposlenih); mali poslodavac (20 – 49 zaposlenih); srednji poslodavac (50 – 250 zaposlenih); veliki poslodavac (više od 250 zaposlenih); poslodavac iz javnog sektora te kategorija ‘Primjer dobre prakse’. Uži izbor potencijalnih dobitnika napravljen je na temelju podataka iz Očevidnika zaposlenih osoba s invaliditetom koje prati i analizira Služba za kontrolu kvotnog zapošljavanja. Projektni tim provodi terenske obilaske svih nominiranih poslodavaca, pri čemu se provode polustrukturirani intervjui s upravom, rukovodstvom, voditeljima ljudskih resursa, voditeljima proizvodnje i slično. Intervjui se posebno provode i sa zaposlenim osobama s invaliditetom.

Poticajna radna okruženja

U projektu ove godine sudjeluje 20 poslodavaca na području Hrvatske, više u odnosu na 2023. godinu, a od početka provedbe je kroz projekt prošlo 95 poslodavaca. Provedba projekta ‘Poslodavac godine za osobe s invaliditetom’ iz godine u godinu dokazuje kako brojni poslodavci organizacijom uvjeta rada, fleksibilnošću, poštivanjem i uvažavanjem različitosti, ruše predrasude i uklanjaju stereotipe, te su svojim djelovanjem i pristupom prema svim radnicima, a posebno osobama s invaliditetom omogućili poticajna i sigurna radna okruženja.

Provedba ovogodišnjeg projekta je u tijeku, provedeno je terensko ispitivanje nakon čega će partnerske organizacije ravnopravno donijeti odluku o dobitnicima. U planu je izrada promotivnih video sadržaja kojima će Zavod predstaviti dobitnike na svečanoj dodjeli nagrada.

Komentirajte prvi

organizator
Pod pokroviteljstvom
glavni partner
partner
partner
partner
Partner
partner
partner
partner
partner
partner

New Report

Close