Projektom e-Poslovanje unaprijediti konkurentnost poduzetnika

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. listopad 2014. u 14:05
Photo: Matija Topolovec/PIXSELL

Projekt je vrijedan 20 milijuna kuna, kazao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, napominjući kako je nužno ulagati u poduzetnike kako bi im se olakšao proboj na strana tržišta.

Glavni cilj projekta "e-Poslovanje – Poboljšanje poslovne konkurentnosti putem elektroničkog poslovanja" bio je unaprijediti poslovanje hrvatskih poduzetnika kako bi se povećala njihova konkurentnost i profitabilnost, istaknuto je na završnoj konferenciji istoimenog projekta u organizaciji Ministarstva poduzetništva i obrta.

Riječ je o projektu koji se odvijao u dvije faze, razvijani su softveri i alati koji omogućuju korisnicima da se upoznaju s e-poslovanje, te se razvijala infrastruktura i pomagalo se razvojnim agencijama da se opreme kako bi provodile različite aktivnosti edukacije.

Projekt je vrijedan 20 milijuna kuna, kazao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, napominjući kako je nužno ulagati u poduzetnike kako bi im se olakšao proboj na strana tržišta.

Naveo je kako mali i srednji poduzetnici bilježe rast izvoza zadnjih nekoliko godina pa su tako u odnosu na 2008. povećali izvoz za osam milijardi kuna.

I dalje će se nastaviti ulagati u znanje poduzetnika i obrtnika, kazao je Maras te najavio da će za mjesec dana početi gradnja regionalnog centra za razvoj poduzetničke kompetencije na Kajzerici, vrijednog 30 milijuna eura, koji bi trebao biti gotov do 2016.

Voditelj projektnog tima e-Poslovanje Leszek Jakubowski ja istaknuo kako je cilj tog projekta postizanje konkurentnosti na globalnom tržištu i usvajanje znanja i vještina nužnih u e-poslovanju.

Tijekom dvije godine provedbe u svim županijama, u kontaktu s tisućama tvrtki, podizana je svijest o važnosti držanja koraka s novim digitalnim aplikacijama koje će poduzetnicima omogućiti da budu još efikasniji.

Napomenuo je i kako na području e-poslovanja Hrvatska ne zaostaje za ostatkom EU, već je i ispred velikog broja zemalja EU-a. Imate poslovne ljude koji razumiju važnost toga, ali trebamo im omogućiti da budu u korak s novostima, i to je bio cilj ovog projekta, rekao je Jakubowski.

Voditeljica projekta e-Poslovanje Monika Begović navela je kako je unutar dvije faze projekta obuhvaćena čitava Hrvatska, u svakoj županiji je izabrana jedna poduzetnička potporna institucija koja je bila zadužena za širenje i podizanje razine svijesti malih i srednjih poduzetnika o e-poslovanju kako bi postali konkurentni na tržištu.

Nositelj projekta "e-Poslovanje" je Ministarstvo poduzetništva i obrta, a korisnici su mu deset poduzetničkih potpornih institucija iz cijele Hrvatske. Provedba projekta započela je u siječnju 2013., a bit će dovršen u studenom ove godine.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close