Projekt ‘Novo ruho za sljedećih 100 godina’ traži 5,3 milijuna eura ulaganja

Autor: Suzana Varošanec , 13. veljača 2023. u 07:00
Najstarije šibensko kupalište iz 1922. značajan je resurs kojim trenutačno nitko ne upravlja/H. Jelavić/PIXSELL

Plan obnove Jadrije s popratnim sportskim sadržajima prijavit će se za potporu Ministarstva.

Gradsko kupalište Jadrija na ulazu u Šibenski kanal lani je dočekalo 100. obljetnicu kao najstarije i koliko je poznato jedino sačuvano gradsko kupalište još iz 1922. kad je izgrađeno po modelu velikog broja kabina i svlačionica – ukupno njih oko 160.

I danas se koriste praktički bez pravnog uporišta. Zapravo tim resursom koji je na pomorskom dobru danas nitko ne upravlja, te se postojeći objekti i dalje koriste u režimu zatečenog stanja još početkom 1990-tih, pa se niti naknada na njima ne ostvaruje.

Sve su to već dugo utezi za ovo kupalište, dok se za pitanje upravljanja, kao i za sam razvoj prostora kroz cjelovitu obnovu, ključnim pokazuje novo rješenje, a pripremile su ga gradske vlasti u suradnji sa splitskim i šibenskim arhitektima u sklopu integralnog projekta pod radnim nazivom “Jadrija – novo ruho za sljedećih 100 godina”. Ukupne je vrijednosti 5,3 milijuna eura.

160

kabina i svlačionica imalo je čuveno šibensko kupalište kad je izgrađeno 1922. godine

Bit će mjesta i za tribine
Rezultat je to, navodi zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta, aktivnosti u proteklom razdoblju jer je Grad pripremio dokumentaciju za tri komplementarna projekta za rekonstrukciju područja kabina na Jadriji.

Jedan projekt odnosi se na faksimilsku obnovu 78 svlačionica površine 1,34 m2 do 1,63 m2 i isto toliko kabina površine od 5,95 m2 do 11,32 m2, te centralni objekt površine 31 četvorni metar. Drugi projekt odnosi se na podizanje i proširenje obalnog pojasa kako bi bio funkcionalniji te rekonstrukciju glavnog kupališnog mula kako bi se smanjio utjecaj vjetra i valova, a treći je sportskog karaktera.

Za prva dva navedena projekta postoje građevinske dozvole koje vrijede do 2025., i u tijeku je, navodi Mileta, završnica pripreme prijave. Do kraja mjeseca projekt će prijaviti na aktualni javni poziv Ministarstva turizma i sporta.

Riječ je o javnom pozivu naziva Regionalna diverzifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti iz NPOO-a, kojim se i Gradu Šibeniku nudi potencijalno bespovratno financiranje u iznosu do 100%, uz obnovu cjelokupnog sportskog sadržaja koji se nadovezuje na kabine.

Mileta

Grad Šibenik ne namjerava upravljanje niti jednom gradskom plažom dati u ruke privatnim koncesionarima.

Tu se pak radi i o nogometnom i košarkaškom igralištu, dva teniska igrališta, odbojci na pijesku, pet stolnoteniskih borilišta, boćarskoj stazi i mini-golfu. Sve će dobiti novu podlogu, ogradu i rasvjetu, a bit će mjesta i za tribine.

U sklopu cijele zone izgradilo bi se i propisno parkiralište, zatim posadilo novo autohtono bilje i ugradilo navodnjavanje, kao i u potpunosti obnovila postojeća dva dječja igrališta, dok bi cesta kroz navedeni obuhvat dobila širinu za dvije prometne trake i nogostup.

”Užurbano radimo kako bi zapravo sva tri komplementarna projekta uvezali u jednu priču radnog naziva ‘Jadrija – novo ruho za sljedećih 100 godina’ te na vrijeme Ministarstvu dostavili svu dokumentaciju. Ovo je jedna od onih prilika koje ne smijemo propustiti i koju čekamo godinama.

Jedino malo brine ukupna svota od 9 milijuna eura koju je Ministarstvo predvidjelo za ovaj tip javnih investicija, s obzirom na to da je cjelokupna Jadrija procijenjena na 5,3 milijuna eura”, kaže Mileta dodajući da će, dobiju li novac na natječaju za projekt “Jadrija zablistati u novom ruhu već do kraja 2026.”.

Novo rješenje za Jadriju gradske vlasti pripremile su u suradnji sa splitskim i šibenskim arhitektima

U pripremi i četvrti projekt
Kod pozitivnog razvoja, za očekivati je ove godine natječaj za izvođača radova i rješenje upravljanja. Stvari bi se vratile na stanje prije Domovinskog rata i svake godine bi se radio natječaj za korisnike objekata na godišnjoj razini ili bi se isti iznajmljivali na dnevnoj ili tjednoj razini, dok bi s ‘mrtve točke’ krenula obnova prostora koji neće funkcionirati na komercijalnoj, nego na osnovi javnog dobra.

Sadašnja ideja je da cjelokupnim prostorom upravlja gradska javna ustanova Sportski objekti na neprofitnoj osnovi te da joj prihodi od iznajmljivanja kabina i svlačionica služe za pokrivanje troškova održavanja. Planira se i novo zapošljavanje u ustanovi radi upravljanja i održavanja plaže, kabina i sportskih terena.

S obzirom na veliki iznos investicije i činjenicu da je cijeli obuhvat na pomorskom dobru, Grad Šibenik se u više navrata obraćao Šibensko-kninskoj županiji radi podjele troškova, jer bi se sukladno Zakonu o pomorskom dobru i potencijalni prihodi dijelili na tri dijela, tj. između države, županije i grada. Naš sugovornik navodi da Županija nikad nije planirala financijski ozbiljnije pratiti Jadriju.

U izradi projekta s arhitektonske strane sudjelovali su arhitekti Ivica Galasso iz Splita, Zoran Popović iz Šibenika i tvrtka za projektiranje i inženjering Arhikon iz Šibenika, a u dijelu prijave Upravni odjel za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika i vanjski suradnik Mirna Vulin iz Republic j.doo.

U izradi je i četvrti projekt koji se odnosi na obnovu plaže od kabina do ugostiteljskog objekta ‘Kose’, kako bi u sličnim situacijama s europskim fondovima gradska uprava bila spremna. ”Ako se na ovom natječaju ne dobije novac za ovaj projekt obnove Jadrije, čekat ćemo sljedeći, a do 2027. će ih biti još”, poručuje Mileta

Komentirajte prvi

New Report

Close