Pad proizvodnje gotovo svih vrsta voća i povrća ponovo je pokazao ranjivost domaćeg sektora poljoprivrede, ocjenjuje se u analizi konzultantske tvrtke Smarter.
“Podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o prvoj procjeni proizvodnje voća i povrća ponovo potvrđuju u kolikoj mjeri je proizvodnja voća i povrća u Hrvatskoj ovisna o klimatskim uvjetima te je prisutna izražena godišnja kolebljivost proizvodnje zbog slabog korištenja suvremenih tehnoloških rješenja, zaštite od tuče i mraza, ali i vrlo malih površina pod navodnjavanjem”, navode iz Smartera.
Prema podacima DZS, lani je kod većine vrsta voća i povrća proizvodnja pala u odnosu na 2020. Tako je primjerice kod povrća porasla proizvodnja lubenica, za 36,5 posto, na 21.687 tona, krastavaca i kornišona na 10.487 tona što je povećanje za 1506 tona, paprike je proizvedeno 17.084 tona što je rast za 669 tona itd.
No, proizvodnja rajčice je znatno podbacila: proizvedeno je 26.602 tona ili 13.461 tonu manje nego 2020. Prošla godina bila je najgora za proizvodnju rajčice u zadnjih 10 godina, navode iz Smartera napominjući kako je smanjena i proizvodnja kupusa, mrkve, salate, graha itd. Kod voća, porasla je samo proizvodnja mandarina, kojih je proizvedeno 40.580 tona ili 954 tone više u odnosu na 2020. godinu.
Pad proizvodnje od 7541 tona bio je značajan kod šljiva kojih je proizvedeno samo 5835 tona što je jedna od najgorih godina, jabuka je proizvedeno 60.788 tona ili 6335 tona manje. Pala je i proizvodnja višanja, bresaka i nektarina, krušaka, lješnjaka, trešanja, jagoda itd.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu