‘Pritisak manjka radne snage će padati, nedostaje nam apartmana visoke razine’

Autor: Ana Roksandić , 18. veljača 2024. u 12:28
Boris Žgomba na čelu je Uniline grupa koja broji više od 150 zaposlenika/PD

Uniline grupa u 2023. godini ostvarila je dobit od 2,6 milijuna eura, 40% veću nego godinu ranije, a za 2024. optimističnu su i u pogledu jednog od većih problema u turizmu.

Vrijeme ljeta i gužvi na plažama još je daleko, no turistički sektor marljivo se priprema. Rade se analize i pomno prati situacija za predsezonu, a rezultate svoga rada među prvima su predstavile članice Uniline grupe – u 2023. godini je prema preliminarnim podacima ostvaren promet od 55,8 milijuna eura, što je 12,6 milijuna eura više nego u 2022.

Dobit od 2,6 milijuna eura bila je za 40% veća u odnosu na prethodnu godinu, a optimistični su i u predviđanjima za 2024., pa čak i po pitanju jednog od većih problema u sektoru turizma – radne snage.

Jeftiniji rent-a-car?

Europcar je za 2024. najavio povećanje flote na 1500 vozila ili za 50 posto u odnosu na 2023., uz moguće niže cijene najma.

Cijene? Svatko odgovara…
“Problem radne snage je sad već višegodišnji, prisutan je i u turizmu, ali i u gospodarstvu kao takvom. Ali očekujem da će taj pritisak biti sve manji i manji. Ipak, kako se otvaraju kanali radne snage koja dolazi izvan Hrvatske, koji počinju raditi u svim djelatnostima, pa tako i u turizmu, očekujem da će pritiska još biti, ali ne na onoj razini kao prije godinu ili dvije”, kaže Boris Žgomba, predsjednik Uprave Uniline grupe.

Naznake za dobru sezonu već su tu, pa se tako u incomingu očekuje povećanje prometa od 25% u odnosu na 2023. i jači promet iz Azije, posebice iz Južne Koreje i Japana, dok je po pitanju europskog kontinenta za Uniline grupu tradicionalan fokus na tržište Velike Britanije, Skandinaviju i zemlje Beneluxa.

U 2024. godini Uniline grupa će i dalje, uz fokus na upravljanje imovinom i akvizicijama, pružati podršku društvima u razvojnom i organizacijskom smislu, kako bi korisnicima svojih usluga, kojih je u prosjeku oko 400.000, osigurali pouzdanu i kvalitetnu uslugu u svim segmentima poslovanja.

Upitan kakvim se cijenama ljubitelji hrvatske obale i turizma općenito mogu nadati, Žgomba ocjenjuje da će u nekim segmentima biti malo više, no o konkretnim brojkama nije želio spekulirati, jer pojašnjava – prosjeka nema.

“Pravo svakog vlasnika kapitala je da stavi cijenu kakvu želi, to je njegova poslovna politika. Tu ne može ni država ni ministarstvo ni mediji ni mi, nitko ne može utjecati. Ali isto tako, svaki vlasnik snosi odgovornost za svoje rezultate i mora pronaći sredinu koja se zove vrijednost za novac”, naglašava Žgomba.

Upitan o trenutnim nedostacima u trenutačnoj hrvatskoj turističkoj ponudi, Žgomba kaže: “Polako nam počinje faliti smještaja s tri zvjezdice, dok s četiri i pet imamo dovoljno. Osim toga, nedostaje i visokokvalitetnog apartmanskog smještaja. Apartmana ima puno, ali naglašavam… Nedostaje visokokvalitetnih”.

Nijemci kraće na odmoru?
Žgomba vjeruje da će recesija u Njemačkoj utjecati na turizam i dovesti do toga da će Nijemci moguće manje trošiti ili ostajati kraće na odmoru, ali pretpostavlja da će ipak putovati u sličnim brojkama.

Uniline grupa danas broji više od 150 zaposlenika, s glavnim poslovnim sjedištem u Puli. U rent-a-car segmentu, u kojemu već oko 20 godina rade s franšizom najvećeg u Europi Europcara, Dean Filipović, CEO Unline Mobility, Europcar je za 2024. najavio povećanje flote na 1500 vozila ili za 50 posto u odnosu na 2023., uz moguće niže cijene najma. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ali dosta o meni ..

 

New Report

Close