Primorčev udar. Sigurne su mirovine, plaće, obnova i ‘socijala’

Autor: Ljubica Gatarić/VL , 18. srpanj 2024. u 07:22
U prva tri mjeseca 2024. proračunski rashodi bili su veći za 18% u odnosu na isto razdoblje 2023./Igor Kralj/PIXSELL

Najava rezanja nije dobro sjela nekim ministrima koji su ispričali da ih je ministar financija dočekao sa razrađenim detaljima štednje.

Nova proračunska realnost s kojom je potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac izašao pred ministre, otkrila je da će novca prilikom rebalansa proračuna i sastavljanja budžeta za 2025. biti za plaće, mirovine, socijalna davanja i obnovu od potresa dok je sve ostalo podložno kresanju.

Plenkovićeva je vlada u 2024. ušla s proračunom teškim 32,6 milijardi eura kojega bi navodno trebalo skresati za 1,5 milijardu eura. Premijer je tako velik proračun opravdao željom da ‘poveća plaće, mirovine, pomogne građanima i gospodarstvu’.

Najava rezanja nije dobro sjela nekim ministrima koji su ispričali da ih je ministar financija dočekao sa razrađenim detaljima štednje. Ne krene li s rezanjem već ove godine, ovogodišnji bi se deficit, procijenio je MMF, popeo s 0,7% iz 2023. na 2,5% posto manjka u ovoj godini. Vlada je ranije planirala godinu završiti s 1,9% minusa.

Ovogodišnju je potrošnju začinilo povijesno povećanje plaća u javnom sektoru, nakon kojega se trošak javnog sektora može spuštati jedino otkazima, na što država nije spremna.

Bude li Vlada slušala MMF, na jesen bi mogli očekivati odustajanje od kontrole cijena energenata i prehrambene košarice, a prorijedit će se i isplate ‘jednokratnih’ pomoći socijalnim kategorijama.

Prva tri ovogodišnja mjeseca u odnosu na isto razdoblje godinu danije proračunski su rashodi bili veći 18% dok su prihodi podebljani samo 11,5%. Od travnja se ta razlika dodatno produbila, pa se kroz rebalans traži ušteda od 1,6 milijardi eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close