Pred nama je preobrazba neviđenih razmjera, ona će uspjeti uz tri bitna uvjeta

Autor: Poslovni.hr , 10. studeni 2020. u 14:23
FOTO: Pixabay

U toj globalnoj promjeni moramo sudjelovati svi, zato EU nastoji ubrzati tu transformaciju kroz financijsko poticanje.

Na 12. konferenciji o DOP-u glavna tema razgovora bio je europski Zeleni plan, odnosno obveze i prilike koje on donosi Hrvatskoj, a već tradicionalno najboljim su tvrtkama dodijeljene i nagrade Indeks DOP-a.

Konferenciju je uvodnim obraćanjem otvorila zamjenica direktora odjela Europske komisije za istraživanje i inovacije Signe Ratso koja je naglasila da je naš ekosustav na rubu dezintegracije na globalnoj razini te da je europski Zeleni plan odgovor na znanstvena upozorenja.

„Naše potrebe nadmašuju resurse planeta, stoga Zeleni plan predlaže prelazak na cirkularnu ekonomiju koja će to promijeniti. Veliku ulogu tom procesu imat će imati inovacije, trebaju nam nove tehnologije, ali i novi modeli upravljanja. U toj globalnoj promjeni moramo sudjelovati svi, zato EU nastoji ubrzati tu transformaciju kroz financijsko poticanje“, istaknula je Ratso, pohvalivši suradnju s Hrvatskom.

Marija Šćulac Domac

Direktorica sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac Domac poručila je kako je pred nama veliki izazov da do kraja 2030. ostvarimo zacrtane ciljeve. „Tranzicija na zeleno gospodarstvo zahtijevat će velika ulaganja, ali ona su zapravo mala u usporedbi s posljedicama  s kojima ćemo se suočiti ako ne poduzmemo ništa. Pred nama je preobrazba neviđenih razmjera koja će uspjeti samo ako bude održiva i pravedna i ako u njoj budemo svi sudjelovali“, poručila je Šćulac Domac.

Komentirajte prvi

New Report

Close