Poznati meteorolog: ‘Zarobila’ nas je toplinska kupola, živa se penje i do 40°C

Autor: Poslovni.hr , 16. lipanj 2024. u 16:03
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Ovaj tjedan očekuje se da će temperature u središnjoj Europi, na Balkanu i u istočnoj Europi doseći više od 30 stupnjeva, s mogućnošću dosezanja i više od 40 stupnjeva tijekom najtoplijih dana. Glavni uzrok nadolazećeg toplinskog vala je stabilan atmosferski obrazac poznat kao toplinska kupola.

Poznati slovenski meteorolog Marko Korošec, autor niza tekstova o vremenu na portalu severe-weather.eu, objavio je detaljnu vremensku prognozu za naredni perod. Napomenuo je da je prvi mjesec meteorološkog ljeta 2024. počeo hladnim i vlažnim vremenom u većem dijelu Europe, dok je jugoistočna Europa imala više ljetne uvjete. Korošec prognozira da će se vremenski obrazac promijeniti, donoseći toplinske valove u južnu, središnju i istočnu Europu.

Očekuje se da će temperature porasti do srednjih i visokih 30-ih stupnjeva diljem mnogih zemalja, a potencijalno i do 40 °C prvi put ovog ljeta u sjevernijim predjelima. Najveće temperaturne anomalije predviđaju se za središnju Europu i Balkanski poluotok. Ovaj toplinski val proširit će se Europom sredinom tjedna, dok će se visok pritisak pomaknuti prema istoku tijekom vikenda, povećavajući šanse za teške vremenske uvjete u zapadnoj Europi.

Ovaj tjedan očekuje se da će temperature u središnjoj Europi, na Balkanu i u istočnoj Europi doseći više od 30 stupnjeva, s mogućnošću dosezanja i više od 40 stupnjeva tijekom najtoplijih dana. Na zapadu i sjeveru Europe temperature će ostati blizu ili ispod prosjeka za sredinu lipnja. Glavni uzrok nadolazećeg toplinskog vala je stabilan atmosferski obrazac poznat kao toplinska kupola. Kada se uspostavi dugotrajno stabilno vrijeme, ovaj fenomen pojačava toplinske valove. Toplinska kupola je uobičajen ljetni obrazac u Europi i Sjevernoj Americi, iako se može pojaviti i u jesen, kao što je slučaj ove godine. Ukratko, toplinska kupola djeluje kao poklopac koji zadržava toplu zračnu masu i pritišće je prema tlu. To rezultira lijepim, stabilnim i često sušnim vremenom s minimalnim šansama za padaline ili oblake. 

Prvi značajan toplinski val ljeta 2024. razvija se od utorka do subote, donoseći anomalno visoke temperature većem dijelu europskog kontinenta. Najtoplija zračna masa bit će od Italije do središnjeg Balkana, Njemačke, Češke, Slovačke, Mađarske i Poljske od srijede do petka, piše na stranici Severe Weather Europe.

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Iako toplinski val neće trajati dugo, zračna masa će se značajno zagrijati u usporedbi s uvjetima koje je Europa doživjela do sada ovog mjeseca, prenosi Večernji list. Predviđa se da će temperature dosegnuti blizu 40 °C u Italiji i na Balkanu, dok će u širokim regijama biti vrlo visoke, u gornjim 30-ima. Italija bi mogla prvi put ove godine doseći temperaturu iznad 40 °C. Kako se gornji visoki tlak širi iz Mediterana prema središnjoj Europi i Balkanskom poluotoku od srijede do petka, očekuje se značajan porast temperatura u Italiji, Njemačkoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj. Popodnevne temperature će doseći više od 30 stupnjeva, a povećavat će se svakim danom do petka.

Komentirajte prvi

New Report

Close