Povredu propisa 12 inspekcija utvrdilo u više od polovice slučajeva nadzora

Autor: Poslovni dnevnik , 11. srpanj 2024. u 22:00
Sanitarna inspekcija zabilježila je nekoliko slučajeva u kojima subjekti u poslovanju s hranom ne provode interne kontrole/Sanjin Strukić/PIXSELL

U 74 posto slučajeva poslovanje je bilo u skladu s propisima.

Inspektori Državnog inspektorata (DIRH) u lipnju su u sklopu koordiniranih inspekcijskih nadzora turističke sezone obavili 503 inspekcijska nadzora, pri čemu je u nešto više od polovice njih ili u 258 nadzora utvrđeno ukupno 465 raznih povreda propisa, objavio je Državni inspektorat.

Koordinirane su Inspekcijske nadzore od 3. do 30. lipnja obavili inspektori 12 inspekcija Državnog inspektorata, a u njima su sudjelovali turistički, sanitarni, tržišni, poljoprivredni, veterinarski, građevinski, inspektori rada, vodopravni inspektori, inspektori zaštite prirode i zaštite okoliša te rudarska i inspekcija opreme pod tlakom.

Čak 465 povreda propisa
Od ukupno 503 obavljena inspekcijska nadzora u 245 njih ili 48,7 posto nisu utvrđene povrede propisa, odnosno utvrđeno je poslovanje sukladno propisima. U 258 ili 51,3 posto inspekcijskih nadzora utvrđeno je ukupno 465 raznih povreda propisa, ističu iz Inspektorata.

Za 121 slučaj (26 posto) gdje je utvrđena povreda propisa inspektori su omogućili ispravak utvrđene nepravilnosti u zadanom roku. Za preostali dio utvrđenih nepravilnosti sudovima je podijeljeno 11 optužna prijedloga za pokretanje prekršajnih postupaka, doneseno je 40 prekršajnih naloga s tim da su u 26 slučaja prekršajnim nalogom inspektori oduzeli protupravno stečenu imovinsku korist, te su naplatili 151 kaznu na mjestu izvršenja prekršaja.

Neprijavljeni radnici
Kao najčešće povrede propisa koje su utvrdili turistički inspektori navode nedostatke u ispunjavanju propisanih minimalnih uvjeta u pogledu uređenja i opreme objekata.

Sanitarna inspekcija zabilježila nekoliko slučajeva u kojima subjekti u poslovanju s hranom ne provode interne kontrole ispitivanjem mikrobiološke čistoće i uzorkovanja hrane.

Inspekcija rada za nadzor u području radnih odnosa utvrdila je nekoliko slučajeva u kojima radnici nisu bili prijavljeni na obvezno mirovinsko osiguranje te nekoliko slučajeva nezakonitog rada državljana trećih zemalja.

Po pitanju turističkih inspekcija, najveiše je prekršaja utvrđeno na splitskom i riječkom području, a turistički su inspektori dosad obavili 532 nadzora. U 74% slučajeva poslovanje je bilo u skladu s propisima.

Komentirajte prvi

New Report

Close