Potpore od 90% su špekulantske

Autor: Božica Babić , 17. prosinac 2015. u 13:00
Dio panelista okruglog stola o ruralnom programu u HND-u/PIX

Zahtjevi za poništenjem ili revizijom liste prihvaćenih projekata odbijeni, ruralni program ide dalje.

Ovo nije ruralni razvoj već kriminal po zakonu, tek osnovanoj tvrtki nepovratno dati pet milijuna eura nije potpora nego izdašna donacija," ustvrdio je Hrvoje Gregurić, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara na okruglom stolu održanom u organizaciji Zbora agrarnih novinara na temu Program ruralnog razvoja i dodjela sredstava.  

"Kako je moguće da tri tvrtke istog vlasnika registrirane na jednoj adresi, bez prihoda i zaposlenika dobiju 15 milijuna eura, a obiteljsko gospodarstvo čiji prihod prelazi 100 tisuća eura i zapošljava 17 osoba ne prođe na natječaju", pitao je Gregurić. Odgovor nije dobio ni on ni brojna publika kojoj je velika dvorana Hrvatskog novinarskog društva bila pretijesna, tražila se sjedalica više. Frane Ivković, glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice premda je njegov osobni projekt prihvaćen naglasio je da voćari traže poništenje natječaja i liste po kojoj potporu treba dobiti tek 214 od prijavljenih gotovo tisuću projekata. "Kao zajednički projekti mogu biti priznate samo investicije proizvođačkih organizacija, a ne više ulaganja jednog poduzetnika", kazao je Ivković navodeći kako su o netransparentnoj podjeli potpora iz ruralnog programa izvijestili premijera i predsjednicu, sve oporbene čelnike, ali i hrvatske europarlamentarce, no nitko se nije oglasio.

 

Gregurić

Ovo nije ruralni razvoj već kriminal po zakonu, tri tvrtke istog vlasnika dobile 15 mil. €

"Njihova šutnja najbolje svjedoči da kod nas o poljoprivredi nitko i ne razmišlja", iznio je Ivković. Hrvatska udruga poslodavaca nije za poništenje natječaja već za reviziju odobrenih projekata, kazao je predsjednik Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede pri HUP-u, Goran Pajnić. Podsjetio je kako su s te adrese još na startu upozoravali na problem umjetno stvorenih uvjeta kroz osnivanje novih tvrtki i maksimalni iznos potpore. "Potpora koja iznosi 90 posto od vrijednosti investicije otvara prostor špekulantima", naglasio je Pajnić dodavši kako sva problematika izvire iz činjenice što nemamo strategiju razvoja agrara.  Moratorij od tri mjeseca na usvajanje konačnih odluka o isplati ruralnih potpora zatražio je konzultant Kristijan Mavrek.

"Sve je urađeno suštinski krivo i neprihvatljivo, na terenu je veliki kaos i nezadovoljstvo, pa neka odluke čekaju budućeg ministra koji će valjda biti neutralan", kazao je Mavrek. I on zagovara podjelu rizika, odnosno da maksimalna potpora ne iznosi 90 nego 50 posto. "S tom promjenom,izbacivanjem kriterija o zajedničkim projektima i rezanjem iznosa sa pet na milijun ili dva milijuna eura odustat će špekulanti, a broj prihvatljivih projekata skočit će sa sadašnjih 214 na više od 800", uvjeren je Mavrek koji traži da se što prije krene u izmjene nacionalnog programa.

 

Mavrek

Na terenu je kaos i nezadovoljstvo, proglasite moratorij i neka odluke donosi budući ministar

Pomoćnica ministra poljoprivrede Davorka Hajduković zadužena za ruralni program rezolutno je odbila poništenje prvog natječaja za mjeru četiri. Potvrdila je da se program može tri puta mijenjati do 2020., no to je proces koji, kaže, zna trajati i godinu dana. Najavila je kako bi iz budućih natječaja, temeljem primjedbi pristiglih na ovu prvu raspodjelu, mogli biti maknuti neki sadašnji kriteriji. U krajnje ekscentričnom nastupu, isprovociran valjda brojnim negativnim konstatacijama panelista i publike na rang listu prihvaćenih projekata, ravnatelj Agencije za plaćanje Ante Pezo pozvao je sudionike neka toj instituciji makar i anonimno dojavljuju nepravilnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close